Arty Farty Brussels

‘EUROPEAN LAB 03/10’

3 Okt.'19
- 16:00

Enkele dagen voor de Worldwide Rebellion van het collectief Extinction Rebellion in oktober laten we op de eerste dag van het European Lab Brussels jonge klimaatactivisten aan het woord.
Terwijl zij politieke spelletjes aan de kaak stellen, licht filosoof Bernard Stiegler diezelfde avond zijn visie op de huidige ecologische en digitale verschuivingen toe. 
Het Europese perspectief zal centraal staan in de debatten, aangezien de besproken uitdagingen een oplossing op Europees niveau vereisen. Kersverse Europarlementsleden zullen tijdens het forum het debat aangaan.​​​​​​​


Workshop - BOZAR Lab

16:00 - 18:00 Doe-het-zelfpropaganda: De handleiding

Radio Lab - Rotonde Bertouille

17:30 – 18:15 Space as leverage for societal transformation. World Transformation Center, powered by Architecture Workroom - Joachim Declerck 

In 2018 werd het World Trade Center in de Brusselse Noordwijk tijdelijk bezet door een groot aantal creatieve ondernemers, designstudio’s, stedelijke initiatieven en een architectuurschool. De 23e verdieping van het WTC-I werd omgevormd tot een openbaar kennisplatform en een kweekvijver voor het gezamenlijk ontwerpen van strategische transformatieprojecten en investeringsprogramma’s om beter te kunnen reageren op wereldwijde uitdagingen. Voor deze gelegenheid werd het WTC omgedoopt tot “World Transformation Center”, opgericht als de centrale locatie van You Are Here, de Brusselse architectuur- en transitiebiënnale in wording. 
Joachim Declerck (1979) is ingenieur-architect, en oprichter en partner van Architecture Workroom Brussels (AWB)— Europese denk-en-doe-tank voor innovatie op vlak van architectuur, stedelijke en territoriale ontwikkeling.

18:30 - 19:30 Europa: een nieuw tijdperk, een nieuwe koers?

De Europese verkiezingen van mei 2019 leverden heel wat nieuwe Europarlementsleden een zitje op in het Europees Parlement, dat vandaag voor bijna twee derden uit nieuwe gezichten bestaat. Onder de nieuwkomers treffen we ook enkele jongelingen aan die hun eerste stappen in de politiek zetten. Tegen een achtergrond van algemeen wantrouwen voor politici, van welke kleur dan ook, belichamen zij de hoop op verandering. Slagen zij erin de band met de gedesillusioneerde burgers opnieuw aan te halen en hen van de Europese zaak te overtuigen? In het kader van het European Lab Brussels vragen we de jonge of atypische nieuwkomers om het te hebben over de Europese uitdagingen in het vooruitzicht en over hun visie op de rol van supranationale volksvertegenwoordigers.

19:45 - 20:45 De Kroongetuige : Bernard Stiegler

Bernard Stiegler is een van die (al te) zeldzame filosofen die de meest uiteenlopende onderwerpen met en brede visie benaderen en de concepten die ze behandelen op de proef stellen. Stiegler doet dat meer bepaald via het experimentele bijstandsgebied Plaine Commune in het departement Seine-Saint-Denis. Als gewezen adjunct-directeur van het Franse Institut National de l’Audiovisuel en voormalig directeur van het Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique is zijn visie van cruciaal belang om inzicht te verwerven in de verschuivingen die de digitale technologieën met zich meebrengen. Hij zet dan ook zijn schouders onder collectieve projecten, denk maar aan zijn vereniging Ars Industrialis. Samen met ingenieurs, artiesten, landbouwers en burgers bereidt hij een memorandum van overeenstemming voor, dat hij op 10 januari 2020 aan de VN wil voorleggen, 100 jaar na de oprichting van diens voorganger, de Volkerenbond. In de tekst stelt het collectief de economische oorlog aan de kaak die er zou woeden, maar reikt het ook oplossingen aan.

21:00 - 22:30 Het Klimaat: Opstand in 2020?

Al sinds 29 juli zijn ’s werelds grondstoffen voor 2019 opgebruikt en leven we op krediet. Bovendien staan de parameters van de biodiversiteit al jarenlang in het rood. Tegen die achtergrond zien de voorbije maanden heel wat nieuwe vormen van mobilisering het levenslicht. Tal van jongeren nemen het op voor het klimaat en bundelen de krachten in Europa en wereldwijd om, ieder op zijn manier, regeringen op te roepen tot actie. Het grensoverschrijdende activisme ontrukt zich ook aan het traditionele ideologische keurslijf en weet vooral de jongste bevolking te mobiliseren. Wat hen samenbrengt? De ernst van de situatie en de dringende nood aan actie om de toekomst van de volgende generatie – hun eigen toekomst dus – veilig te stellen. Terwijl Parijs, Londen, Berlijn en New York zich schrap zetten voor een “Worldwide Rebellion” laat het European Lab Brussels enkele voortrekkers van de bewegingen aan het woord, om het te hebben over eventuele raakvlakken tussen de verschillende organisaties.

Praktisch

Location

Op diverse locaties

Taal

  • Engels Frans

Coproductie

  • Arty Farty Brussels