Recognition

‘Faya Dayi - Jessica Beshir’

25 Feb.'22
- 19:00

De film wordt gevolgd door een gesprek met Jessica Beshir (regisseur), gemodereerd door Lyse Ishimwe (Recognition). 

Volgens een Ethiopische legende werd qat, een roesverwekkende plant, ontdekt door soefi-imams die op zoek waren naar de eeuwigheid. Die mythe vormde de inspiratie voor Faya Dayi, een spirituele reis naar de hoogvlakte van Harar doordrenkt van alle rituelen in verband met qat, de plant waarop soefi-moslims kauwden om hun religieuze meditatie te stimuleren – en tegenwoordig Ethiopiës economisch meest winstgevende gewas. Gezien door de lens van de qathandel weeft Faya Dayi een geheel van intieme verhalen, van mensen die gevangen zitten tussen de gewelddadige onderdrukking door de overheid, door qat opgewekte fantasieën en gevaarlijke reizen in het echte leven. Tegelijk krijg je een inkijk in de dromen van jongeren die naar een beter leven verlangen.

Jessica Beshir is een Mexicaans-Ethiopische regisseur, producer en filmmaker en woont in Brooklyn. Ze studeerde Film Studies and Literature aan UCLA en maakte al verschillende internationaal bekroonde kortfilms. He Who Dances on Wood (2016) en Hairat (2017) gingen in première op het Sundance Festival, waren te zien op IFFR en IDFA en sleepten ook prijzen in de wacht op tal van andere festivals. Faya Dayi (2021) is haar eerste langspeelfilm.

 

Recognition is een Brussels initiatief dat de zichtbaarheid van kunst en cultuur uit Afrika en de Afrikaanse diaspora wil vergroten. Recognition identificeert, herinnert en erkent werk dat zo lang werd gemarginaliseerd en aan de zijlijn van de mainstream media is blijven staan. Recognition werd in 2016 opgericht door Lyse Ishimwe Nsengiyumva. Filmvertoningen vinden elke maand plaats in verschillende cinemas en culturele instellingen van Brussel. Het programma focust op films door en over mensen van Afrikaanse afkomst.

Praktisch

Location

Studio

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Taal

  • Ondertiteling: Engels

(ET, QA, US, 2021, DCP, 120')

Tarieven

Standard

8 -

-26

6 -