Coopération Education Culture asbl - CEC
Leerstoel Mahmoud Darwish

‘Feministische schrijfsters uit Marokko’

9 Okt.'19
- 20:00

Sanaa el Aji, Karima Ahdad & Fedwa Misk

Naast eeuwenoude literaire tradities is er ook aan jonge, feministische stemmen geen gebrek in Marokko. BOZAR nodigt drie geëngageerde schrijfsters uit en brengt daarmee een ode aan de meertaligheid en diversiteit van het land. De auteurs gaan in gesprek en brengen fragmenten. Hun werk verzet zich tegen stereotypes, taboes en verwachtingen rond geslacht, het vrouwelijk lichaam en seksualiteit. Welke rol speelde de vrouw in de Arabische revolutie? En hoe komt die terug in de actuele Marokkaanse literatuur?

Sanaa el Aji schreef meerdere boeken, waaronder de roman Majnounatou Youssef (2003). Ook komt haar werk voor in bloemlezingen zoals Lettres à un jeune marocain (Le Seuil, 2009), Couverture de la diversité dans les médias marocains (2009) en Femmes et religions (2014). Sanaa el Aji is daarnaast doctor in de sociologie en publiceerde in 2017 haar scriptie Sexualité et célibat au Maroc.
Karima Ahdad is journaliste en schrijfster en komt oorspronkelijk uit de Rif. Ze werkte voor Marokkaanse kranten zoals Al Massae, Akhbar Alyaoum en voor diverse internationale websites zoals DW Arabic en Maghreb voices. Karima Ahdad schrijft vaak over feministische onderwerpen. In haar eerste roman Banat Assabbar, die zich afspeelt in de stad Al Hoceima, brengt ze een ode aan de emancipatie van vrouwen in een conservatieve, gespannen omgeving.
Fedwa Misk is arts, freelancejournaliste, vrouwenactiviste en schrijfster. Ze organiseert literaire ontmoetingen in Casablanca, Rabat en El Jadida. In 2012 bracht ze haar eerste roman Capharnaüm uit. In 2015 werd haar persoonlijke hommage aan Fatima Mernissi in de Nationale Bibliotheek voorgelezen en voorgedragen door actrice Sophia Hadi.

Praktisch

Location

Studio

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Taal

  • Frans