‘Leerstoel Mahmoud Darwish’

26 Okt.'17 →
31 Dec.'21

De leerstoel Mahmoud Darwish is opgericht in 2016 door de Federatie Wallonië-Brussel op initiatief van Minister-President Rudy Demotte. Dit gebeurde oorspronkelijk via een consortium met ULB, UCL en BOZAR. BOZAR is sinds 2018 de enige uitvoerder van het project.

Met deze leerstoel wil de Federatie Wallonië-Brussel haar samenwerking met Palestina versterken en het belang van universele waarden onderstrepen. Het doel is om het werk en het gedachtengoed van de Palestijnse dichter Mahmoud Darwish, een van de belangrijkste hedendaagse schrijvers, onder de aandacht brengen. Zijn poëzie, met terugkerende thema's als ballingschap, herinnering en de liefde, is een reflectie over de menselijke kwetsbaarheid.

De leerstoel wil hedendaagse artistieke producties uit het Midden-Oosten en de Maghreb tonen en hulde brengen aan het werk van regisseurs, toneelmakers, choreografen en schrijvers uit de regio. Met de focus op Palestina als metafoor voor ballingschap, zoomt de leerstoel in op ontheemding. Dit is essentieel in de huidige context van grootschalige verplaatsing van bevolkingsgroepen, geografische verschuivingen en 'verloren geografie'.

Praktisch

U vindt meer informatie terug op de website van de leerstoel Mahmoud Darwish: http://www.mahmouddarwishchair.org/.