Goethe-Institut Brüssel

‘Freiraum Festival’

30 Okt.'20
- 19:00

Free online summit

Tijdens het Freiraum Festival kon je normaal gezien van locatie naar locatie reizen in Brussel – en in heel wat andere steden – op zoek naar wat vrijheid in Europa betekent tijdens deze coronacrisis. De huidige verstrengingen laten het niet langer toe dit festival fysiek te laten plaatsvinden, maar benadrukken eens te meer het belang van dit evenement. Daarom gaat het Freiraum Festival nu volledig online door. Je kan de online summit volgen op de website van het festival van 30.10 tot 1.11, registreren is niet nodig.

​​​​​​​
“Hoe is het gesteld met de vrijheid in Europa in dit (post)coronatijdperk?” Dat is de centrale vraag waarop het Freiraum Festival een antwoord zoekt aan de hand van online- en offline-evenementen. Het festival vindt plaats van 30 oktober tot 1 november in de marge van het Duitse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie en brengt met het Goethe-Institut als centrale spil actoren uit de cultuursector, de wetenschappelijke wereld en het maatschappelijk middenveld uit 42 Europese steden samen.
In Brussel gaat het festival van start bij BOZAR, met een gezamenlijke tussenkomst van Paul Dujardin, algemeen directeur van BOZAR, en Elke Kaschl Mohni, directrice van het Goethe-Institut Brüssel. Daarna geven zij het woord aan de Belgische filosoof Philippe Van Parijs, die het zal hebben over 'Real freedom for all in the corona era'. 
Op deze bijzondere dag wordt met name het Freiraum Manifest – opgesteld door alle Europese partners in het project – voorgelezen door slamdichteres Samira Saleh, waarna het aan Eurocommissaris Mariya Gabriel wordt overhandigd.
Daarnaast kan je online een rondetafelgesprek volgen waarin verschillende internationale experts zich zullen buigen over hoe het leven er na de lockdown uit zou kunnen zien. De deelnemers zijn: Eva Illouz, professor Sociologie aan de Hebreeuwse universiteit van Jeruzalem en de Parijse École des Hautes Études en Sciences Sociales, Ivan Krastev, voorzitter van het Centre for Liberal Strategies in Sofia en ‘permanent fellow’ aan het Weense Institute for Human Sciences, en Johannes Ebert, secretaris-generaal van het Goethe-Institut.
De volgende dag reist het Freiraum Festival naar de Beursschouwburg. Ontdek hier het volledige programma van het Belgische luik in het festival.

Literatuur

2020-2021

Focus On Germany

Praktisch

Location

Zaal M

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Taal

  • Engels