‘The Harlem Fantasy '82’

16 Aug. →
17 Sept.'23

Origin(s) of the Royal House of LaBeija

I have a right to show my colour, darling! I am beautiful, and I know I am beautiful   

Crystal LaBeija, The Queen (1968)  

Deze tentoonstelling met foto's van Nick Kuskin geeft ons de kans om ‘black to the future’ te gaan. Het is 1982, op West 125th Street in New York, op het jaarlijkse Harlem Fantasy Ball II georganiseerd door Pepper LaBeija (Mother of the House of LaBeija) en Dorian Corey (Pioneer Founder & Mother of the House of Corey). Het creatieve genie van de New Yorkse ball-cultuur wordt geëerd met een parade van ‘queer futurities’, om de Cubaans-Amerikaanse queer cultuurtheoreticus José Esteban Muñoz te parafraseren. Nick Kuskin, toen 21, krijgt de uitnodiging om deze historische avond van avant-gardistische zelfexpressie en gemeenschapsvorming te documenteren.
Zo’n evenementen boden een politieke ruimte van viering en respijt voor de gemarginaliseerde gemeenschappen die het zwaarst getroffen werden door het repressieve sociale en economische klimaat dat opgelegd werd door de regering van Ronald Reagan (en haar falende aanpak van de HIV-crisis), en in het algemeen door de blanke heteronormatieve ideologie.
​​​​​​​De tentoonstelling en het programma eromheen vieren het ontstaan en de bijdrage van Pepper LaBeija en Dorian Corey, en het Royal House of LaBeija, dat de basis legde voor een wereldwijde beweging van expressie en belangenbehartiging voor queer, zwarte en bruine gemeenschappen.  

Met curatoriële steun van Kopano Maroga, Ballroom Pioneer Diamond Icon - Historian Kevin Ultra Omni/ Kevin Burrus, Overall Overseer Jeffrey « Kiddie Liddah » LaBeija/ Jeffrey Bryant en Nick Kuskin. Het programma over Black Queer zelfrepresentatie is ontworpen in samenwerking met Eric Cyuzuzo - Som-m-e of Us. 

​​​​​​​De tentoonstelling is na de zomersluiting (22.07-14.08) opnieuw openen, van 16 augustus tot 17 september.

Groepsbezoeken en rondleidingen

Groepsbezoeken en rondleidingen →

Praktisch

Location

BOZARLAB

Ravensteinstraat, 23 1000 Brussel

Tarieven

Standaard

6 -

< 30 jaar

3 -

< 30 jaar |op woensdag

2 -

> 65 jaar

4 -

< 12 jaar

0 -

ICOM

0 -

museumPASSmusées

0 -

Perskaarten : VVJ, AJP, IFJ, API-IPA, AICA

0 -

Leraren­kaart - Klasse

3 -

Brussels Card

0 -

Kaart : Verhoogde tegemoetkoming / EU Disability

3 -

Rolstoel

0 -

Begeleider rolstoel

0 -

Nationale Loterij Club

5 -

Thalys Club & Club +

3 -