‘Heimat ist ein Raum aus Zeit - Thomas Heise’

4 Maa.'20
- 18:00

in de aanwezigheid van de regisseur

Regisseur Thomas Heise komt naar Brussel en presenteert zijn film Heimat ist ein Raum aus Zeit, die dit jaar in het kader van het programma van de Duisburger Filmwoche werd vertoond. Vervolgens is er een gesprek tussen de regisseur en de festivaldirecteur Christian Koch.

​​​​​​​Heimat ist ein Raum aus Zeit volgt de familiegeschiedenis van Thomas Heise over vier generaties. Voor zijn collage van beelden, geluidsopnames, brieven, dagboeken, notities, stemmen en fragmenten heeft Thomas Heise zijn familiearchief gebruikt. Zelf draagt hij buiten beeld de teksten met rustige stem voor. De filmmaker toont een complex en steeds tastbaarder verband tussen persoonlijke belevenissen en de wereldgeschiedenis tegen de achtergrond van het Keizerrijk en de Weimarrepubliek, het nationaalsocialisme en de Holocaust, de DDR en het socialisme, de eenwording en de crisissen van onze tijd. Stap voor stap ontvouwt zich zo een panorama van Duitsland in de 20ste eeuw. Altijd blijft er een restant dat niet verdwijnt.

Thomas Heise werd in 1955 in Berlijn geboren en groeide op in de DDR. Voor zijn meest recente film Heimat ist ein Raum aus Zeit kreeg hij heel wat onderscheidingen, onder meer op de Berlinale 2019, Visions du Réel 2019 (Nyon) en de Rencontres internationales du documentaire de Montréal 2019. Sinds 2018 is hij directeur van de afdeling film- en mediakunst van de Akademie der Künste in Berlijn.

Elk jaar zijn drie belangrijke Duitse filmfestivals in Brussel vertegenwoordigd: het Forum van de Berlinale, DOK Leipzig en de Duisburger Filmwoche. In het kader van de reeks German Filmfestivals on Tour presenteren het Goethe-Institut Brüssel en BOZAR verschillende films uit de programmatie van deze festivals.​​​​​​​

Praktisch

Location

Studio

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Taal

  • Duits
  • Ondertiteling: Frans

(2019, DE/AU, '218, DCP)