Istituto Italiano di Cultura

‘Hoe Europa een beslissende rol speelt in duurzaamheid en klimaatverandering’

8 Okt.'19
- 18:00

AGORA

Economie van de toekomst: het tekort aan keuze

Sinds de economische crisis van 2008 roept het huidige economische model heel wat vraagtekens op, hoewel er geen glashelder alternatief voorhanden is. Economen gaan daarom op zoek naar signalen die een volgend tijdperk inluiden: duurzaamheid, een terugkeer naar overheidsingrijpen, de zoektocht naar geluk, etc. In de debatreeks Economie van de toekomst: het tekort aan keuze gaat het Istituto Italiano di Cultura dit najaar op zoek naar antwoorden op dit vraagstuk. Tijdens het eerste debat in de reeks gaan Enrico Giovannini (via Skype) en Daniel Gros met elkaar in gesprek.

Enrico Giovannini is een Italiaans econoom en statisticus. Hij is lid van de Club van Rome. Giovannini is hoogleraar aan de Romeinse universiteit Tor Vergata. Hij is medevoorzitter van de Adviesgroep van Onafhankelijke Experten met betrekking tot de Datarevolutie inzake Duurzame Ontwikkeling (IEAG), opgericht door de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties. Giovannini was directeur Statistiek van de OESO (2001-2009), voorzitter van het Italiaanse instituut voor statistiek (2009-2013) en minister van Tewerkstelling en Sociaal beleid binnen de Italiaanse regering (2013-2014). Hij gaf verscheidene boeken uit, waaronder: Scegliere il futuro. Conoscenza e politica al tempo dei Big Data (2014) en l’Utopia sostenibile (Laterza 2018).

Daniel Gros is directeur van de onafhankelijke denktank CEPS. Daarnaast is hij adviseur voor het Europees Parlement en lid van het Wetenschappelijk Adviescomité van het Europees Comité voor Systeemrisico’s en de Euro 50 Group van toonaangevende economen. Hij bekleedde ook functies bij het IMF en de Europese Commissie, en was adviseur voor verscheidene regeringen. Gros is redacteur van Economie Internationale en International Finance. Als doctor in de Economie schreef hij tal van boeken en verhandelingen met peerreview. Zijn voornaamste expertisegebieden zijn de Europese Monetaire Unie, macro-economisch beleid, de overgang naar een markteconomie, overheidsfinanciering, het bankwezen en financiële markten.

2019-2020

Economie van de toekomst: het tekort aan keuze

Praktisch

Location

Studio

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Taal

  • Engels

Geprivilegieerde Partner