Vrije Universiteit Brussel
Redelijk Eigenzinnig

‘Joke Hermsen’

15 Okt.'19
- 18:00

Het tij keren

Amor Mundi: de liefde voor de wereld is een levensfilosofie die zowel door Hannah Arendt als Rosa Luxemburg werd uitgedragen. De wereld kan niet zonder onze aandacht en zorg; we zullen gezamenlijk een gesprek over de wereld moeten voeren. Rosa Luxemburg (1871-1919) en Hannah Arendt (1906-1975) waren beiden politieke denkers die vanuit hun kritische reflectie op het kapitalisme en de moderne consumptiemaatschappij voor meer politieke participatie van de bevolking pleitten.
Tegen de achtergrond van de opstand van de gilets jaunes in Frankrijk en de scholierenprotesten tegen klimaatverandering in onder meer België vraagt Joke Hermsen zich in deze lezing af in hoeverre de inzichten van Luxemburg en Arendt ons kunnen helpen bij de transitie naar een meer duurzame, menselijke en solidaire samenleving.

Joke Hermsen is schrijfster en filosofe. Tijd is een belangrijk thema in haar werk. We leven op gespannen voet met de tijd, en die doet onrust, angst en onzekerheid toenemen. Joke Hermsen schreef er meerdere boeken over, waaronder Stil de tijd (2009), Windstilte van de ziel (2010) en Kairos. Een nieuwe bevlogenheid (2014).

Praktisch

Location

Terarken

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL