‘Kunst, Wetenschap en Technologie - Samenwerkingen in Europa’

14 Sept.'17
- 12:30

Estonian Presidency STARTS Event

In de 21e eeuw hebben economische, ecologische en maatschappelijke uitdagingen bijgedragen tot de behoefte aan heterogene oplossingen die voortvloeien uit samenwerkingen over de grenzen van de disciplines en denkwijzen heen. Daarom belichten almaar meer instellingen voor hedendaagse kunst de creativiteit en het belang van de kunstenaar als drijvende kracht in de zoektocht naar oplossingen voor de uitdagingen van vandaag. De Europese Unie is zich bewust van die nood aan multidisciplinaire oplossingen en lanceerde daarom het STARTS-programma: innovatie waar wetenschap, technologie en kunst elkaar ontmoeten. STARTS, kort voor ‘Science, Technology and the ARTS’, brengt gerenommeerde kunst- en onderzoeksinstellingen in contact met innovatieve industrieën, zodat kunstenaars, wetenschappers en onderzoekers samen kunnen werken aan vernieuwende projecten en op zoek kunnen gaan naar radicaal verschillende oplossingen.

Tijdens dit symposium zullen artiesten en onderzoekers uit verschillende vakgebieden hun verwezenlijkingen binnen het STARTS-programma of gelijkaardige initiatieven kort voorstellen. Ze bespreken er de uitdagingen en resultaten van hun samenwerking, waarin verschillende benaderingen en denkwijzen aan elkaar werden getoetst om tot vernieuwende resultaten te komen. Het symposium wordt gezamenlijk georganiseerd door het Estse voorzitterschap, BOZAR en DG CONNECT bij de Europese Commissie.


PROGRAMMA

12:30 Introduction

13:00 - 14:45 Programmable Cities: Art and Technology for Urban Innovation 

Inleiding door Marleen Stikker (WAAG Society)

Speakers: Salvatore Iaconesi (hacker, designer, kunstenaar), Simon Denny (kunstenaar), Jaap-Henk Hoepman (Institute for Computing and Information Sciences, Radboud University Nijmegen)

Gevolgd door een debat over ‘programmeerbare steden

We zijn getuige van een enorme digitalisering van het dagelijkse leven in de stad. Tegelijk groeit het wantrouwen over de manier waarop deze digitale tools de (meta-)informatie over ons leven verzamelen en gebruiken - een praktijk waar we het niet altijd mee eens zijn. We voelen ons ongemakkelijk bij hoe die metadata worden opgeslagen en gebruikt, en internettrollen en nepnieuws ondermijnen onze democratische waarden. Tijdens deze sessie bespreken we hoe we een digitale economie en samenleving duurzaam en betrouwbaar kunnen maken, en hoe kunstenaars kunnen helpen om het discours rond smart cities te sturen.

15:15 - 16:15 Outcomes & Results of STARTS Programme

Inleiding door Gerfried Stocker (Ars Electronica)

Presentaties: Marcus Maeder (Treelab - STARTS Prize Honorary Mention), FEAT door Pinar Yoldas (kunstenaar), Vertigo Project door Haseeb Ahmed (kunstenaar), WEAR Project, Anna Dumitriu (kunstenaar)

Gemodereerd door Lucas Evers (Waag Society)

Het raakvlak tussen wetenschap, technologie en kunst (Science, Technology and Arts of kortweg STARTS) is de belangrijkste basis voor innovatie om de sociale, ecologische en economische uitdagingen aan te pakken waar Europa in de nabije toekomst mee te maken zal krijgen. De focus van de STARTS PRIZE, een initiatief van de Europese Commissie, ligt op projecten en mensen die hieraan een zinvolle bijdrage kunnen leveren. Tijdens deze sessie geven kunstenaars en wetenschappers presentaties van vijf minuten, waarin ze het hebben over de uitdagingen die hun samenwerkingen met zich meebrachten, en kort samenvatten wat de verschillende STARTS-projecten hebben gerealiseerd. Daarna volgt een rondetafelgesprek waarin verschillende benaderingen van interactie aan elkaar worden getoetst.

15:15 - 17:15 Collaborative Practice in the 21st Century?

Door Ars Electronica

16:15 - 17:15 Art and the Brain: Towards Art-triggered Startups

Kunst is vaak een katalysator voor innovatie. De sessie is gericht op STARTS-initiatieven die creatieve, niet-wetenschappelijke toepassingen van ‘brain-computer interfaces’ (BCI) stimuleren in het kader van BRAINHACK, een door de EU gefinancierd FET Open-project dat wetenschappers, kunstenaars en techneuten die aan innovatieve BCI-projecten werken, samenbrengt. DART 17, een testlab voor interactieve projecten in San Francisco, is een op maat gemaakte kans voor de toonaangevende projecten van BRAINHACK. Het winnende projectteam kan zijn idee gaan testen in Silicon Valley, en er feedback en steun uit de sector verzamelen om het idee nadien verder uit te werken in Europa. De sessie omvat een presentatie van de kandidaten voor DART 17-BRAINHACK, waarna de winnaars worden bekendgemaakt.

16:15 – 16:20 Introduction by Luis Miguel Girao (Artshare) and Sophie Lamparter (DART17)

16:20 – 16:30 The role of STARTS Innovation Actions in fostering creative non-scientific applications for BCI interfaces

Door Stephen Dunne (Director Starlab Neuroscience & Partner Neuroelectrics)

16:30 – 16:45 Premiere of the documentary OpenMind (2017, 12:45’, English) by Anna Sanmartì

Speaker: Anna Sanmartì (Director OpenMind)

16:45 – 17:10 BRAINHACK Spinal Projects Pitching to DART17 residency in San Francisco

5 projecten x 3 minuten per project

Gemodereerd door Sophie Lamparter (DART17), Arijana Walcott (Swisscom/DART17).

Projecten: Bisensorial, Senscapes, Human CentipEEG, Labyrinth Psychotica, Second Brain

17:10 – 17:15 Announcement of DART17 BRAINHACK residency winner

Door Luis Miguel Girao (Artshare) en Sophie Lamparter (DART17)

Praktisch

Location

Terarken

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Taal

  • Engels