‘La Nuit des idées’

30 Jan.'20
- 19:00

La Nuit des idées brengt eens per jaar een wereldwijde dialoog op gang over de grote uitdagingen van onze tijd. Overal ter wereld worden op dezelfde avond conferenties, ontmoetingen, rondetafelgesprekken, maar ook voorstellingen en performances georganiseerd rond een gemeenschappelijk thema.
De vierde editie van La Nuit des idées vindt onder andere plaats bij BOZAR rond het thema “being alive”. Tegen de achtergrond van het ineenstorten van de biodiversiteit, roept dit thema vragen op rond ecologisch evenwicht. Hoe verhoudt de mens zich tot onze planeet en de diersoorten waar we die mee delen? We richten de schijnwerpers op de vragen die wetenschappelijk onderzoek sturen, op technologische ontwikkelingen die de grens tussen mens en machine doen vervagen, en op de wijzigingen die levende wezens ondergaan.

Programma:

19.00 –​​​​​​​ 20.15 u.: OPENINGSDEBAT "BEING ALIVE"
Moderator: de Belgisch filosoof en essayist Laurent de Sutter.

  • 19.00  19.45 u.: Inleidende toespraak door Bruno Latour, die de problematiek zal schetsen rond de vraag: "Wat betekent het om te leven?"
  • 19.45  20.15 u.: Ann Veronica Janssens en Nathalie Ergino, oprichtsters van het Laboratoire Espace Cerveau, zullen het multidisciplinaire onderzoeksgebied van hun Laboratoire voorstellen: Hoe kunnen creatie en onderzoek vandaag samen bijdragen tot een paradigmaverschuiving, tot een andere kijk op de wereld?

In samenwerking met J.A.P. (Jeunesse et Arts Plastiques)

20.45  22.00 u.: DE MENS EN DE NATUUR

  • 20.45 – 21.15 u.: Lezing-performance: Camille de Toledo, bijgestaan door actrice Maud Gripon Les témoins du futur
  • 21.15 – 22.00 u.: Na de lezing treden Gilles Clément en Camille de Toledo in gesprek met Adélaïde Charlier (Youth for Climate)​​​​​​​ en met Félicien Bogaerts
    ​​​​​​​Moderator: journalist Pascal Claude

22.15 – 22.45 u.: DE MENS EN DE MACHINE
Compagnie P.A.S. - Emmanuelle Grangier, Poppy + ∞

Een dans- en klankperformance voor een danseres, een danser, een filosoof, twee muzikanten en twee Poppy Ergo-robots, bedacht en uitgewerkt met het Flowers-team van het onderzoekscentrum Inria in Bordeaux. 

Praktisch

Locations

Zaal M

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Terarken

Taal

  • Frans