Leerstoel Mahmoud Darwish

‘The Lebanese Rocket Society - Joana Hadjithomas & Khalil Joreige’

15 Apr.'22
- 19:30

Een filmavond met een kort- en een langspeelfilm, gevolgd door een debat

De films worden gevolgd door een gesprek in het Frans met Khalil Joreige (regisseur) en worden gemodereerd door Livia Tinca (filmprogrammator en professor aan de ULB)

Rounds van Joana Hadjithomas en Khalil Joreige 
Rounds is een video met Rabih Mroué, die verschijnt als een vreemd vertrouwde chauffeur, gefilmd terwijl hij door de straten van de stad rijdt. Beiroet wordt vermeld, opgeroepen via de verhalen van de chauffeur en via geluid, maar is nooit te zien. Net als zijn auto, draaien Mroués verhalen rondjes. 

The Lebanese Rocket Society: The strange tale of the Lebanese Space adventure van Joana Hadjithomas en Khalil Joreige
​​​​​​​Begin jaren 60, tijdens de Koude Oorlog en op het hoogtepunt van het panarabisme, neemt een groep utopische studenten en onderzoekers deel aan de ruimtewedloop via de oprichting van de Lebanese Rocket Society. Soms, en vooral in de huidige tijd, halen dromen de bovenhand op een getormenteerde geschiedenis.

Filmmakers Joana Hadjithomas en Khalil Joreige zijn allebei geboren in Beirut in 1969. Ze volgden geen officiële kunst- of filmopleiding, maar vonden in hun jeugd hun weg naar beide disciplines als reactie op de nasleep van de Libanese burgeroorlog. Hun werk in diverse media is thematisch en vormelijk gelinkt aan hun onderzoek en hun leven. Het verkent thema's als sporen van het onzichtbare, het afwezige, de constructie van het imaginaire en het schrijven van hedendaagse geschiedenis. 


In het kader van L’heure d’hiver Beirut

Kunsten, wetenschap & technologie

Festival

Now →
31 Jan.'23

Halaqat

Praktisch

Location

Studio

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Taal

  • Engels Frans Arabisch
  • Ondertiteling: Engels
  • Original version: Frans Arabisch

Tarieven

Standard

8 -

-26

6 -

  • Cinéma Galeries

  • Leerstoel Mahmoud Darwish