Bozar
Leerstoel Mahmoud Darwish

‘Literature Talk: Writers from Black Arabia’

30 Nov.'22
- 19:30

Schrijvers uit een regio op het snijvlak van twee culturen. Uit Soedan en Zuid-Soedan komen een aantal spraakmakende schrijvers die maar zelden hier te horen zijn. Bozar brengt ze samen voor een bijzondere avond. De auteurs lezen voor uit hun werk en gaan in gesprek met Xavier Luffin, vertaler en professor Arabische literatuur aan de ULB. Thema's waarover ze zich zullen buigen zijn het land van herkomst, de ballingschap, het Arabisch, maar vooral de universele taal van de literatuur. 

Abdelaziz Baraka Sakin (Soedan, 1963) is volgens The Guardian een van de belangrijkste schrijvers uit Soedan. De auteur moest vluchten voor zijn leven en leeft nu in ballingschap in Frankrijk. Hoewel zijn werk verboden is in zijn thuisland, is het er enorm populair en veelgelezen.   

Stella Gaitano (Khartoem, 1979) is een schrijfster uit Zuid-Soedan. Ze is bekend om haar kortverhalen, die vaak gaan over de barre levensomstandigheden van mensen uit Zuid-Soedan. Sinds de onafhankelijkheid van het land in 2011 schrijft ze ook over het leven in haar nieuwe natie.

Hammour Ziada, een Soedanese schrijver die in ballingschap leefde voor de val van het regime van Omar al-Bashir, won in 2014 de Naguib Mahfouz-prijs voor zijn roman Le Désir du derviche, die ook op de shortlist stond voor de Grand Prix du roman arabe. Hij is de auteur van vier romans en een verhalenbundel waarvan er één werd verfilmd, Tu mourras à vingt ans

Moderatie: Xavier Luffin

Lezingen & Debatten

Immersive Cinema

15 Dec.'20 →
31 Dec.'23

LEILA - Arabic Literature in European Languages

Praktisch

Location

Studio

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Taal

  • Engels

Tarieven

Standaard

8 -

< 30 jaar

6 -

VT-kaart

6 -

EU Disability card

6 -

Groepen > 15 pers.

7 -