‘Masterclass Monique Mbeka Phoba: vrouwen in de Congolese rumba’

26 Mei'22
- 14:00

In december 2021 erkende de UNESCO de Congolese rumba als immaterieel erfgoed van de mensheid. Dat was niet alleen een belangrijke gebeurtenis voor de twee Congo's, maar ook voor alle uitgeweken Congolezen, en in het bijzonder voor de Congolese gemeenschap in België. Deze masterclass onder leiding van Monique Mbeka Phoba wil de rol van de vrouw in het genre belichten. Als het om de rumba gaat, worden spontaan veel mannelijke namen genoemd (o.a. Kabasele, Franco, Tabu Ley, Papa Wemba, Koffi Olomide en Fally Ipupa). Vrouwen komen minder snel ter sprake. Er zijn niet alleen populaire zangeressen geweest (o.a. Lucie Eyenga, Abeti, Mpongo Love en Mbilia Bel), maar ook sterke vrouwen die in alle bescheidenheid de aanzet gaven voor de carrières van heel wat mannelijke iconen van de Congolese muziek.

Zangeressen Sylvie Nawasadio, Mama Wiva en Queen Makoma stemden ermee in om op het Bozar-podium iconische nummers te coveren, ter illustratie van de rijkdom van het vrouwelijke rumba-repertoire.

Monique Mbeka Phoba is cineaste, journaliste en schrijfster. Ze draaide ook een tiental documentaires. Ze organiseerde een masterclass over kolonisatie in de Belgische cinema.

Contrabas
Philip Kanza
Gitaar
Pinto Costa
Met
Monique Mbeka Phoba
Muzikale leiding
Philip Kanza
Slagwerk
Cedrick Buya Musa
Zang
Queen Makoma
,
Mama Wiva
,
Sylvie Nawasadio

Praktisch

Location

Zaal M

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Taal

  • Frans

Geluidsniveau

Niveau 2 ≤ 95 db

Dit debat vindt plaats in het kader van de activiteiten van het EU-project Smashing worl(d)s van Kulturen in Bewegung, The Other Space Foundation en Bozar – Paleis voor Schone Kunsten in samenwerking met AfricaMuseum, Afro Rainbow Austria, Queer Base, Silent University, Students of the Post-conceptual Art Practices Studio at the Academy of Fine Arts in Vienna. Smashing worl(d)s is gecofinancierd door de Europese Commissie.

Tarieven

Inschrijving / Inscription

0 -