‘Negus. Echoes Chamber - Invernomuto’

10 Jan.'15
- 00:00

Publieken

Een audiovisuele performance die de verbanden onderzoekt tussen de Jamaicaanse dub muziek, de Fascistische periode in Italië en de Rastafari beweging in Ethiopië.

Invernomuto werd opgericht in 2003 en bestaat uit het Milanese kunstenaarsduo Simone  Bertuzzi en Simone  Trabucchi. Ze werken met bewegende beelden, geluid, sculptuur, printwerk en levende kunsten.
 
Het Negus project ontstond uit een interesse voor een historische gebeurtenis die teruggaat tot het Fascistisch Italië. Halfweg de jaren dertig viel Italië Ethiopië binnen en werd de laatste Negus (Koning) Hailé Selassie I verdreven. In Vernasca, een dorpje in Noord-Italië, werden afbeeldingen van de koning verbrand. Door de Jamaicaanse Rastafari-beweging wordt Hailé Selassie I daarentegen verafgood. Volgens hen is hij de reïncarnatie van God. Negus activeert deze verrassende connectie tussen Italië, Jamaica en Ethiopië en neemt verschillende gedaantes aan (video, tentoonstelling, publicatie, performance), gestoeld op de Jamaicaanse traditie van “versioning” of variatie, waarbij meerdere versies van eenzelfde liedje worden gemaakt.
 
Een van die versies is Negus - Echoes Chamber. Dit audiovisueel spektakel combineert een video projectie met in de hoofdrol de godfather van de reggae-achtige dubmuziek, en de typische Jamaicaanse “sound systems” Lee “Scratch” Perry (Hij werd trouwens uitgenodigd in Vernasca om de rituele verbranding te herhalen) en een soundtrack die vanuit een monumentaal soundsystem de ruimte zal vullen.

Het spektakel duurt 45 minuten.
http://www.invernomuto.info

Praktisch