‘Next generation, please’

18 → 29
Mei'16

Tentoonstelling

Met de waardevolle steun van Fonds Baillet-Latour

Dit schooljaar ontmoetten tweehonderd jongeren uit twaalf scholen en jeugdverenigingen politici tijdens gesprekken en debatten, waaronder Herman Van Rompuy, de peter van het project. Samen met kunstenaars werkten ze aan films, performances, installaties, beeldhouwwerken en kortverhalen. Hun ideeën, verhalen en dromen bundelen we van 17 mei tot 29 mei samen in de tentoonstelling ‘Next Generation, Please’. Verzinnen de leerlingen nieuwe begrippen en schrijven ze een nieuw hoofdstuk? Zijn ze sprakeloos, fluisteren ze of schreeuwen ze zich schor? We lichten een tipje van de sluier op.

Wie deed wat?
Elf jongeren tussen 15 en 19 jaar -elk met hun eigen karakter- maakten samen met twee choreografen en een filmmaker/muzikant een bewegingsvoorstelling en dansfilm rond het Europese motto ‘In verscheidenheid verenigd’.

Vanuit een zoektocht naar groepsidentiteit creëerden kunstenaar Tine Guns, filosoof Jim Maes en de leerlingen van het 6de toerisme 'Eurotopie, of drie fictieve landen waar menselijke waarden zegevieren. Maar wat als ook daar plots reële problemen de kop opsteken?
 
Borderlines bracht in de Pianofabriek deelnemers samen voor wie de klassieke opvattingen rond nationaliteit en begrenzing te eng zijn geformuleerd. Jongeren met verschillende achtergronden en talrijke identiteiten deelden hun ervaring.

Waarom reageert niemand op de verwoesting van een historisch monument in Kroatië, terwijl het net is opgedragen aan de opstand van het volk tegen de fascistische overheersing? De Commissie, Piazza dell’Arte en kunstenaar Thomas Nolf gingen met de jongeren op onderzoek.

Leerlingen van de Europese School van Laken en kunstenaar Filip Van Dingenen vertrokken vanuit de Carte du Monde Poétique (1968) van Marcel Broodthaers om uitspraken te doen over identiteit. Terwijl ze hun pad uitstippelden op de wereldkaart, vonden ze inspiratie in het werk van de Amerikaans kunstenaar Jimmie Durham.

Fotograaf Vincen Beeckman maakte een magazine met twintig minderjarigen vluchtelingen die in het opvangcentrum Klein Kasteeltje verblijven. Via sprekende beelden, tekeningen en teksten dromen ze over hun land van herkomst en aankomst.

Letterlijk op de grens tussen Servië en Hongarije organiseerden Mathias Ruelle en Guy Dermul een debat met de recent gebouwde muur op de achtergrond. 26 jongeren uit de 28 EU-lidstaten gingen in dialoog onder het toeziend oog van de Britse econoom en schrijver Philippe Legrain.

De leerlingen fotografie en audiovisuele kunsten van het Koninklijk Atheneum in Anderlecht legden hun visie over Europa vast in een kleurrijke, multimediale tentoonstelling met danser en choreograaf Michiel Vandevelde, beeldend kunstenaar Magda Ral en videoartiest Jakob Rosseel.
Wat zijn de wetten – geschreven of ongeschreven- van de straat? Wie bepaalt ze? De kunstenaars van Mestizo Arts Festival werkten samen met straatartiesten, muzikanten, slampoëten, schilders, foto- en videokunstenaars aan een performance en installatie over de straatwetten in Europa.

Kunstenaar Emilio López-Menchero stond met de leerlingen van het Institut Sainte-Marie stil bij de ‘dikte’ van een grens. Binnen afgebakende territoria bouwden de jongeren samen aan een imaginaire wereld die even complex in elkaar zit als de huidige.

Samen met acteur en regisseur Ruud Gielens maakte de klas van het ITP Court-Saint-Etienne videoclips en installaties over actuele thema’s als de Europese identiteit, burger-zijn en burgerzin, democratie, participatie en vrijheid van meningsuiting.

In een Brussels station werkten tien jongeren met kunstenaars Adèle Jacot en Mélanie Peduzzi aan dazibao’s of Chinese affiches met een politieke of maatschappelijke boodschap. Op deze affiches schreven de jongeren hun boodschap voor Europa.

Deelnemende scholen:
Institut Sainte Marie / Saint-Gilles, Institut Technique Provincial / Court-Saint-Etienne, European School / Laken 4, Provinciaal Handels- en Taalinstituut (PHTI) / Gent, Athénée Royal d’Esneux, l’Institut Sainte Marie la Sagesse / Schaerbeek, KA Etterbeek, KA Anderlecht

Deelnemende organisaties:
Piazza dell’Arte, Artforum, De Veerman, MUS-E Belgium, De Pianofabriek, Le Petit Château / Het Klein Kasteeltje, Mestizo Arts Platform, Fiëbre vzw, Le Journal Intime de Quartier, Habitants des Images ASBL

Deelnemende kunstenaars:
Ruud Gielens, Filip Van Dingenen, Emilio Lopèz Menchero, Guy Dermul, Mathias Ruelle, Vincen Beeckman, Magda Ral, Jakob Rosseel, Michiel Vandevelde, Hélène Amouzou, Christopher Daley, Sophie Feyder, Miroslav Kochanek, Andreia Rodrigues, Jochem Baelus, Tine Guns, Boris Magottaux (Atelier Pica Pica), Jim Maes, Thomas Nolf, Studio Urbanization, Mike van Alfen, Adèle Jacot, Mélanie Peduzzi

Met de hulp van:
UNICA Network of Universities from the Capitals of Europe, ESN/Serbia, KVS, VGC

Praktisch

Locations

Foyers

BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten

Ravensteinstraat 23 1000 Brussel

Vrije toegang

Openingsuren
Din – Zon, 10:00 – 18:00
Don, 10:00 – 21:00
Gesloten op maandag