‘Nowruz Film Days’

2020-2021

Nieuwjaar vieren op de zijderoutes

Op 20 maart 2021 zullen miljoenen mensen, van Klein-Azië tot China, de komst van de lente vieren met muziek, dans en zang. Als symbool van wedergeboorte en vernieuwing is Noroez elk jaar reden voor veel feestvreugde. Sinds 2019 nodigt BOZAR zijn publiek uit om Noroez te vieren en de rijke culturen van Centraal-Azië en zijn buurlanden te ontdekken. Omdat we elkaar niet in BOZAR kunnen ontmoeten, stellen we dit jaar voor om de hedendaagse cinema van Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan te ontdekken vanuit je eigen woonkamer.

​​​​​​​Prestigieuze filmfestivals nemen de laatste jaren wel vaker films uit Centraal-Azië op in hun selectie. Wie in Europa evenwel een Kazakse of Kirgizische film zoekt in de lokale bioscoop, is er meestal aan voor de moeite. Daarom stellen we in het kader van de Nowruz Film Days maar al te graag vier internationaal gelauwerde filmparels uit de streek voor. Van een man die zint op wraak tot drie vrouwen op een roadtrip ... er valt heel wat te ontdekken.
 

Om het programma van de nodige achtergrond te voorzien, treedt filmrecensente en experte in Centraal-Aziatische films Birgit Beumers in gesprek met de vier regisseurs: Sharipa Urazbayeva (Kazachstan), Rashid Malikov (Oezbekistan), Elizaveta Stishova (Kirgizië) en Nosir Saidov (Tadzjikistan).

Praktisch

Location

BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten

Ravensteinstraat 23 1000 Brussel