S+T+ARTS EU

‘Onze impact op ecosystemen. Richard Mosse & Alexandra Daisy Ginsberg’

1 Dec.'23 →
21 Jan.'24

STARTS Prize 2023

Dit jaar richt de STARTS Prize '23 (Europese prijs voor de beste samenwerking tussen kunst, wetenschap en technologie) zich op klimaatverandering en onze impact op het milieu. De hybride en aangrijpende projecten van Richard Mosse (Grote Prijs voor Innovatieve Samenwerking) en Alexandra Daisy Ginsberg (Grote Prijs voor Artistieke Verkenning) laten zien hoe technologische en artistieke innovatie met elkaar verweven kunnen zijn.

 

Alexandra Daisy Ginsberg (1982, Londen) is een multidisciplinaire kunstenaar die zich verdiept in onze beladen relaties met natuur en technologie. Via uiteenlopende thema's zoals kunstmatige intelligentie, synthetische biologie, natuurbehoud en evolutie onderzoekt ze de menselijke drang om de wereld te "verbeteren". Ze experimenteert met simulatie, representatie en het niet-menselijke perspectief om de maatschappelijke voorkeur voor innovatie in plaats van instandhouding, ongeacht de milieucrisis, in vraag te stellen. Ginsberg doctoreerde aan het Royal College of Art in Londen en heeft onder andere tentoongesteld in het MoMA New York, het Museum of Contemporary Art in Tokio, het Centre Pompidou en de Royal Academy. Haar werk bevindt zich in collecties zoals het Art Institute of Chicago, het Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum en ZKM Karlsruhe. In april 2023 opende ze haar eerste Amerikaanse solotentoonstelling Machine Auguries: Toledo in het Toledo Museum of Art.

 

Richard Mosse (1980, Ierland, gevestigd in New York) heeft altijd historisch belangrijke onderwerpen gedocumenteerd met behulp van fotografische media die elementen uit deze narratieven op de voorgrond plaatsen. Mosse probeert de taal van de documentaire fotografie te versterken en uit te breiden om de aandacht te vestigen op over het hoofd geziene maar urgente conflicten, vaak met een kritische nadruk op de beperkingen van fotojournalistiek en activistische doelgerichtheid, en met een geloof in de communicerende kracht van esthetiek. Daarbij creëert hij meeslepende en baanbrekende nieuwe vormen in documentaire fotografie en bewegend beeld. Hij ontving de Prix Pictet (2017), de Deutsche Börse Photography Prize (2014) en een Guggenheim Fellowship (2011). Zijn werk is tentoongesteld in de Akademie der Künste, Barbican Art Gallery, Hamburger Kunsthalle, Hayward Gallery, Louisiana Museum, National Gallery of Art, National Gallery of Victoria, SFMOMA, en hij vertegenwoordigde Ierland op de 55e Biënnale van Venetië.

Praktisch

Location

BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Tarieven

Standaard

8 -

< 30 jaar

4 -

< 30 jaar |op woensdag

2 -

> 65 jaar

6 -

< 12 jaar

0 -

ICOM

0 -

museumPASSmusées

0 -

Perskaarten : VVJ, AJP, IFJ, API-IPA, AICA

0 -

Leraren­kaart - Klasse

4 -

Brussels Card

0 -

Kaart : Verhoogde tegemoetkoming / EU Disability

4 -

Rolstoel

0 -

Begeleider rolstoel

0 -

Artikel 27 ***

0 -

Paspartoe***

0 -

Nationale Loterij Club

7 -

Thalys Club & Club +

7 -

Raad van Bestuur

0 -