Dames Draaien
Graines de Cineastes

‘Rondetafelgesprek: « Impact van de # MeToo-beweging in de Belgische Franstalige audiovisuele sector. Huidige en toekomstige oplossingen »’

8 mei'21
- 13:00

Festival Graines de Cinéastes

Tijdens deze bijeenkomst willen we het seksisme binnen de Belgische Franstalige audiovisuele sector, de mechanismen, de gevolgen en de bestaande en toekomstige oplossingen om dit discriminerende gedrag tegen te gaan, aanpakken. Samengevat: Wat is de plaats van vrouwen* in de Belgische Franstalige audiovisuele beroepen vandaag?

 

Onze studie uit 2015, "ACHTER HET SCHERM: WAAR ZIJN DE VROUWEN?" Vrouwen in de filmindustrie in FWB 2010-2015”, toonde ons dat veel vrouwen* op filmscholen zijn. In 2015 werd 55% van de masters in regie aan de filmscholen van FWB behaald door meisjes*. Aan de andere kant regisseren slechts 25% van de vrouwen* een eerste speelfilm. Deze cijfers lijken niet te veranderen. Wat verklaart dit flagrante verschil?

 

De #MeToo-beweging heeft het bewustzijn gewekt en seksistische mechanismen en gedragingen in de westerse cinema op de voorgrond geplaatst. Welk licht is dit voor ons begonnen? Wat zijn de oplossingen van morgen? Wie zijn deze collectieven die voor meer gelijke voet werken in de Belgische cinema?

 

Dit zijn allemaal vragen die we graag met onze sprekers zouden willen bespreken:

  • Paye ton tournage, vertegenwoordigd door Clara Levy
  • F.(S), vertegenwoordigd door Charlotte Couturier (podium- en vocale artiest, gespecialiseerd in genderkwesties)
  • Elles Font Des Films, vertegenwoordigd door Sarah Carlot (regisseur en auteur)
  • Genre médias - Seksisme in de media, laten we het er online over hebben, vertegenwoordigd door Alizée Honoré (regisseur)
  • Bemiddelaar: Djia Mambu (filmcriticus en journalist)

Website link
Link Event ronde tafel

Praktisch

Location

Online

Taal

  • Frans

Gratis op reservatie - Beperkt aantal plaatsen