Moussem Nomadisch Kunstencentrum

‘Sahara Blues: Terakaft - Doueh + afterparty door Afriquya’

23 Nov.'18
- 20:00

SOLD OUT!

Beleef een bijzondere avond in het gezelschap van twee toonaangevende bands in de wereld van de Saharablues. Terakaft en Doueh dompelen je onder in een bedwelmende mix van rock, blues en traditionele Toearegmuziek uit de Sahara.

Wist je dat de eeuwenoude muziek van de Sahrawi heel wat gemeen heeft met blues? Een uitgepuurd ritme, een verhalende stem, een melodische basis, snaarinstrumenten en onderwerpen als liefde, oorlog en de typische beslommeringen van de mens. Dat hoeft niet te verbazen: het zijn thema’s zijn die vertellen over het harde leven in de verre van verlaten woestijn.

In de Sahara, die zich uitstrekt van Marokko tot de verste uitlopers van de Senegalrivier, ontmoeten de Arabisch-Berberse en Centraal-Afrikaanse culturen elkaar. De woestijn vormt zo een thuis voor zowel sedentaire als nomadische volkeren, zoals de Toearegs en de Sahrawi. Karavanen en handel hebben de ontwikkeling gevoed van een breed muzikaal erfgoed met gedeelde klanken en ritmes, dat vandaag wijdverspreid is als gevolg van regionale conflicten. Ondanks die moeilijkheden brengt Sahara Blues hommage aan de artistieke creatie uit de Sahara in al haar rijkdom. De aftrap wordt gegeven door twee bands die de ‘Saharablues’ vertolken – in het Tamashek, de Toearegtaal, liefkozend “Assouf” (melancholie) genoemd.

Terakaft

De band Terakaft (“caravan”) komt uit Noord-Mali en brengt op een fascinerende manier de hypnotische en ritmische Sahrawiblues. De band – die aanvankelijk onafhankelijkheidsliederen van de Toearegs bracht – bestaat uit zanger en componist Kedhou Ag Ossad, gitarist en componist Diara en bassist Sanou Ag Ahmed. Hun recentste album Ténéré verscheen in 2015 en brengt een ode aan de communicatieve kracht van de Toearegblues.

“Combines Western high-tech with earthy African roots in perfect calibration” (The MET)

Doueh

Ook de groep Doueh put zijn energie uit die kracht. De band is ontstaan in Dakhla, een stad in de zuidwestelijke Sahara van Marokko, en dankt zijn krachtige sound aan een mix van traditionele Hassanimuziek (uit het Jemenitisch-Arabische erfgoed) en pop, folk en blues. De leden van Doueh zijn familie van elkaar en namen onlangs het album Dakhla Sahara Session op met de groep Cheveu, een trio dat Franse underground-garagerock brengt. Een onwaarschijnlijke combinatie met een verbluffend resultaat. Een clash tussen twee klankwerelden die lichtjaren van elkaar verwijderd zijn in het muzikale melkwegstelsel. Een bijzondere en bedwelmende muzikale spanning die tot onze diepste gedachten spreekt.
“An electric guitarist who uses Western tonality as well as more traditional modes, he creates a sound that cuts through the mass of voices and drums around him" (The New York Times - 2007)
Afriquya

Afriquya vzw is een multicultureel platform dat verschillende culturen en generaties bij elkaar wil brengen via muziek. De combinatie van traditionele muziek en elektronische beats zorgt ervoor dat iedereen het voelt kriebelen en wil dansen! Afriquya werkt ook nauw samen met enkele lokale liefdadigheidsorganisaties die jaarlijks 20% van de winst ontvangen.Afriquya komt naar Bozar en organiseert afterparty’s bij een aantal wereldconcerten. Elk evenement zal een speciaal thema hebben dat aansluit bij het concert en zal daarbij verschillende ervaringen en kunstvormen betrekken.

BOZAR trakteert! Luister naar de playlist "World" op Spotify en ontdek het muziekseizoen ’18-’19 van BOZAR.

Concerten

Wereldmuziek

2018-2019

BOZAR X Moussem

Praktisch

Location

Zaal M

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

afterparty by Afriquya (Free entrance)