‘Uri Caine’

7 Feb.'19
- 20:00

J.S. Bach Goldberg Variationen

“Caine phrases and attacks the music in a fascinating way. He loves the musical past - Mahler and Bach, alongside Thelonious Monk and Miles Davis - but never sounds anything less than a restlessly modern performer. “ (The Guardian, 2001)

Pianist Uri Caine beheerst zowel de taal van de jazz als die van de klassieke muziek zo goed, dat zijn spel in beide werelden volledig natuurlijk is. Tijdens het Bach Heritage Festival brengt hij zijn hoogstpersoonlijke versie van de Goldbergvariaties van Bach.

Zeldzaam zijn de muzikanten die zich zowel aan klassieke muziek en aan jazz wagen. Zeldzamer nog zijn de muzikanten die beide disciplines vermengen, en bijna compleet onvindbaar zijn muzikanten die dat laatste succesvol doen. Uri Caine is een van die witte raven. De Amerikaanse pianist voelt zich even goed aan de zijde van het barokensemble Concerto Köln als jazztrompettist Paolo Fresu – en omgekeerd. De reden? Caine beheerst de taal van de jazz en klassieke muziek zo goed, dat zijn spel in beide werelden volledig natuurlijk is, en aan de kwaliteit van zijn intelligente jazzarrangementen van klassieke muziek valt gewoon niet te tornen. Caine gaf een unieke kijk op werk van onder anderen Beethoven, Verdi en Mahler. Naar aanleiding van de 250e verjaardag van het overlijden van Bach nam Caine in 2000 ook al de Goldbergvariaties onder handen. Voor het Bach Heritage Festival bij BOZAR brengt hij die hoogstpersoonlijke versie nog eens ten gehore.

Luister naar de playlist "Bach Heritage" op Spotify

Luister naar de playlist "Jazz" op Spotify

Uri Caine
piano
Programma
Johann Sebastian Bach

Goldberg-variaties, BWV 988

Wolfgang Amadeus Mozart

Allegro (Sonate voor piano, KV 545)

Uri Caine

Mahler Medley

Wolfgang Amadeus Mozart

Rondo alla Turca (Sonate voor piano, KV 331)

Concerten

Oude muziek

2018-2019

Bach Heritage

Praktisch

Location

Henry Le Boeufzaal

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Hoofdpartner