Moussem Nomadisch Kunstencentrum

‘Wasis Diop + Malick Pathé Sow’

5 Feb.'22
- 19:00

De nieuwe editie van Moussem Cities zet de schijnwerpers op Dakars bloeiende kunstscène. De hoofdstad van Senegal wordt beschouwd als het economisch, politiek en cultureel knooppunt van West-Afrika. Bozar en Moussem stellen twee emblematische musici uit Dakar voor. Na enkele jaren Baaba Maal te hebben begeleid, volgt Malick Pathe Sow, een afstammeling van de griots, zijn eigen artistieke weg als zanger en oed-speler. Hij combineert de arpeggio's van zijn West-Afrikaanse luit met de kristalheldere kora van zijn trouwe partner Bao Sissoko. De volgende is Wasis Diop, de internationaal succesvolle muzikant wiens stuk Everything (... Is Never Quite Enough) werd opgenomen in de "Summer" playlist van Barack Obama in 2021. Diop neemt je dan met zijn diepe, innemende stem mee op een reis door de atmosferische songs van zijn nieuwe album.

 

19:00
Malick Pathé Sow

Malick Pathe Sow, die Baaba Maal jarenlang op briljante wijze begeleidde, is een van de grote Senegalese songwriters van zijn generatie geworden. Hij stamt uit een familie van griots, de bewaarders van de mondelinge tradities bij het Peulh-volk. Als solo-artiest put hij zowel uit de West-Afrikaanse muziektradities als uit rumba, reggae en folk. Hij combineert oerklanken van de hoddu met de dromerige melodieën van de kora, bespeeld door zijn vaste kompaan Bao Sissoko. Zijn kleurrijke composities zijn nu eens ingetogen en poëtisch, dan weer uitbundig en dansant. Met zijn warme en subtiele stem mijmert hij over het leven in Senegal en Europa, over universele menselijke waarden en over de natuur.  

 

Malick Pathé Sow, stem, hottu & gitaar
Mady Kanouté, balafon, gitaar & tama
Bao Sissoko, kora & stem
Edem Gayakpa, bas & stem
Komlan Agbekpenou, drums, percussie & stem

21:00
Wasis Diop

In zijn lange carrière ontwikkelde Wasis Diop een heel eigen, eclectische muziektaal, die heel subtiel invloeden van over de hele wereld prijsgeeft. Zijn dromerige, atmosferische en filmische composities zitten boordevol fijnzinnige details in de arrangementen. Met zijn diepe, donkere stem en opmerkelijke zangstijl, die dicht tegen praten aanzit, bezingt Diop in poëtische en metaforische bewoordingen de dingen des levens, en doet dat afwisselend in het Wolof, het Frans en het Engels. In 2021 verscheen zijn zevende album, het intrigerende en bedwelmende De la glace dans la gazelle (MDC / PIAS). 

Wasis Diop, chant; gitaar
Sébastien Peronnet, toetsen
Franck Marco, drums
Bastien Aubry, gitaar
Alexandre Barcelona, accordeon

Wereldmuziek

2021-2022

Moussem Cities Dakar

Praktisch

Location

Zaal M

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Geluidsniveau

Niveau 3 ≤ 100 db. Gratis oordopjes.

Tarieven

Standard

20 -

-30

10 -