Moussem Nomadisch Kunstencentrum

‘Moussem Cities Dakar’

2021-2022

De nieuwe editie van Moussem Cities zet Dakar in de schijnwerpers. Bozar en Moussem presenteren de muzikale en cinematografische hoogtepunten van de hoofdstad van Senegal, die beschouwd wordt als het economische, politieke en culturele centrum van West-Afrika.

Na enkele jaren Baaba Maal te hebben begeleid, volgt Malick Pathe Sow, een afstammeling van de griots, zijn eigen artistieke weg als zanger en oed-speler. Hij combineert de arpeggio's van zijn West-Afrikaanse luit met de kristalheldere kora van zijn trouwe partner Bao Sissoko. Wasis Diop neemt je dan met zijn diepe, innemende stem mee op een reis door de atmosferische songs van zijn nieuwe album.

Op de tweede dag neemt Moussem Cities je mee langs twee films. In Contras' City (1968) schetst Djibril Diop Mambéty de contrasten die zo kenmerkend waren voor het turbulente maatschappelijke en ideologische klimaat waardoor Senegal in 1968 zou ontploffen. La noire de... (Black Girl, 1966) van Ousmane Sembène, “vader van de Afrikaanse cinema”, vertelt het verhaal van Diouana, een jonge Senegalese vrouw die verbannen is naar Frankrijk, op zoek naar een zorgeloos leven.

Praktisch

Location

BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten