‘YOUth day #2: Screenings & Performance met D'Broej en La Claque’

3 Nov.'21
- 17:00

In het kader van de tentoonstelling Next Generation, Please! voeren jongeren het woord bij Bozar. Ze stellen er de artistieke creaties voor waaraan ze in de loop van het seizoen 2020-2021 hebben gewerkt. Voor deze tweede editie van YOUth day staan de projecten in samenwerking met D’Broej en de Foyer des Jeunes des Marolles centraal.

17.00 – 17.45 uur: Happening: Scar The Car
Horta Hall
De leden van het project van D’Broej nodigen je uit om hun performance Scar The Car, van artiest Eric van Uytven, bij te wonen in de marge van de vertoning van hun film Mauvaise (Gr) Haine. De Brusselse artiest, zoon en kleinzoon van Brusselse automonteurs, trakteert het publiek op een collectief en persoonlijk rouwproces door een auto te “bekrassen”. Hoe dien je te rouwen? Hoe houd je iemand in gedachten of ga je om met het verlies van een geliefde? Iedere cultuur, ieder geloof, iedereen heeft zijn eigen rituelen en manieren om het rouwproces te beleven. De oproep om een auto te bekrassen wordt al snel een oproep om te rouwen om wat je verloren hebt en wat je daarvan wenst te bewaren. De hele performance wordt ondersteund door de vertoning van de video Mourning Walk. Die video volgt een auto door de straten van Brussel, van station Brussel-West (Molenbeek) tot aan het Kanaal. Eenmaal op zijn eindbestemming neemt de auto de vorm aan van een beeldhouwwerk, dat vervolgens in stukken wordt gehakt en waarvan de krassen in een boek vereeuwigd worden.

18.00 – 18.50 uur: Avant-première van de film Mauvaise (Gr) Haine
Gevolgd door een vraag- en-antwoordsessie met het filmteam
Studio
​​​​​​​Aan de wieg van het project Mauvaise (Gr) Haine staan drie vrienden die het jeugdhuis D’Broej regelmatig bezoeken: Riad Bekhakh, Mohammed Benassar en Donovan N’Tumba. De aanleiding tot de film was echter vooral hun wens om samen een eerbetoon te brengen aan hun vriend Dimitri Lueya, die het slachtoffer werd van straatgeweld. Ze willen het discours rond het overlijden van hun vriend weer in de hand krijgen en verslag uitbrengen over de dagelijkse realiteit van de Brusselse jeugd. Daarvoor is het trio te rade gegaan bij de Brusselse filmmaker Julian Bordeau. Samen hebben ze een scenario geschreven. De drie jongens spelen zichzelf en vertrouwden de productie aan Julian toe. In deze kortfilm ensceneren ze de uren die voorafgaan aan de begrafenis van hun vriend. Met diepgang en oprechtheid bevragen ze zo het belang van het individuele en collectieve rouwproces.

18:50 – 20:00: Avant-première "Maintenant qu'on est là"
​​​​​​​Gevolgd door een vraag- en-antwoordsessie met het filmteam

Studio
​​​​​​​Gedurende het schooljaar 2021-2022 hebben de artiesten Gilles Escoyez en Laurie Perissutti een tiental jongeren van de Foyer des Jeunes des Marolles opgetrommeld om samen te werken aan een tweedledig en ambitieus artistiek project: een theaterstuk en film over de ontmoeting tussen jongeren uit Brussel en het Zwitserse Jura. De kortfilm Maintenant qu’on est là vertelt het verhaal van die jongeren, van hun briefwisseling en het schrijfproces achter het theaterstuk tot aan hun reis en ontmoeting in Zwitserland. Het is een humoristisch portret van een jonge generatie die zich vragen stelt bij haar toekomst en plaats in de maatschappij.

Praktisch

Location

Hortahal

Ravensteinstraat 23 1000 Brussel

Beperkte capaciteit, inschrijving vooraf aanbevolen.