Gepubliceerd op

1 jaar na de dakbrand bij Bozar

De restauratiewerken starten deze maand.

Dag op dag een jaar geleden brak een brand uit op het dak van het Paleis voor Schone Kunsten. Het vuur verspreidde zich snel tussen het dak en het plafond, waardoor de tussenkomst van de brandweer bijzonder delicaat was. Na enkele uren was de brand onder controle en waren de aangrenzende gebouwen en het interieur van het Paleis veiliggesteld. Ondanks het snelle en doortastende optreden van de brandweer werd de volgende dag aanzienlijke schade vastgesteld aan het grote tentoonstellingscircuit langs de Koningsstraat en aan de concertzaal Henry Le Bœuf. Het bluswater veroorzaakte grote schade in het hele zuidelijke deel van het Paleis. Het orgel kwam volledig onder water te staan.

De getroffen daken vormen een duidelijk afgebakend en belangrijk bouwproject. In mei 2021 heeft de Raad van Ministers het Paleis voor Schone Kunsten toestemming gegeven om de opdracht voor de wederopbouw van de daken en de tentoonstellingszalen via de spoedprocedure te gunnen. De wederopbouw van het orgel zal veel tijd in beslag nemen; het is een secuur en ambachtelijk karwei.

Bozar dankt naast de brandweer en hulpdiensten ook graag al zijn medewerkers, het publiek dat op vele manieren zijn steun heeft betuigd, de Regie der Gebouwen, de architecten en studiebureaus (Barbara Van der Wee Architecten, SUM Projects, VK Engineering, Ney & Partners), de verzekeringsmaatschappijen P&V en de experts van het kantoor Galtier-Valorem, alsook de verzekeringsmakelaar Marsh. Wij willen ook van harte de begunstigers en donateurs bedanken die onze instelling via de fondsenwervingscampagne #TogetherBOZAR hebben gesteund.