Gepubliceerd op

100 jaar Toots Thielemans - Herbeleef het concert

Op 29 april was het de 100ste verjaardag van Toots Thielemans. Ter gelegenheid daarvan werd een groot concert gegeven ter nagedachtenis van deze uitstekende Brusselse muzikant die in 2016 overleed. Kenny Werner, Vince Mendoza, Philip Catherine, het Brussels Jazz Orchestra, het Metropole Orkest en andere hoge gasten brachten hem hulde. Herbeleef dit moment en ontdek het interview met Dee Dee Bridgewater, Tutu Puoane en Frank Vaganée.

Van de cafés in de Brusselse Marollen tot de jazzclubs van New York. Het leven van Toots Thielemans leest als een sprookje. De Brusselaar was een fenomenale fluiter, gitarist en harmonicaspeler, bevriend met de allergrootsten, zoals Miles Davis, Charlie Parker, Billie Holiday, Sidney Bechet, Elis Regina…

Om zijn honderdste verjaardag, zijn persoonlijkheid, en zijn impact op de jazz op gepaste wijze te vieren, stappen verschillende muzikanten die nog met hem samenwerkte op het podium en blikken terug op de hoogtepunten uit zijn carrière. Dit met muziek uit de “Brusselse” begindagen, maar ook met bekendere nummers uit zijn hoogdagen in Amerika die later verspreid werden over gehele wereld, met uiteraard een ommetje langs zijn Braziliaanse periode. Een bijzonder concert met de unieke stemmen van Tutu Puoane, de Brazilianen Claudio en Ivan Lins, en met het Amerikaanse duo Grégoire Maret op harmonica en Kenny Werner als pianist en componist van de volledig nieuwe “Toots-suite” die speciaal voor deze gelegenheid werd geschreven. Uit eigen land doet de bekende jazzgitarist Philip Catherine mee. Ook Frank Vaganée en Vince Mendoza, respectievelijk de artistiek leider van het Brussels Jazz Orchestra en de dirigent van het Metropole Orkest, zijn van de partij voor deze hommage aan een onvergetelijke ket.

Herbeleef dit grote moment en ontdek hieronder een interview met Dee Dee Bridgewater, Tutu Puoane en Frank Vaganée in kader van dit uitzonderlijke evenement.