Gepubliceerd op

5 boekentips voor de zomer

Nog op zoek naar mooie, aangrijpende of diepgaande vakantielectuur? We geven je met plezier vijf boekentips, stuk voor stuk toppers van een schrijver of denker die we volgend seizoen op ons podium verwelkomen. Lees de boeken nu, ontmoet de auteurs binnenkort.

Mona Chollet, Heksen: eerherstel voor de vrouwelijke rebel

In dit feministisch manifest pleit de auteur ervoor om hekserij als een vorm van vrouwenwijsheid te erkennen en te respecteren. Chollet bespreekt de geschiedenis en het culturele belang van heksen en licht toe hoe ze eeuwenlang zijn verguisd en onderdrukt. Ze onderzoekt ook de manieren waarop hekserij vandaag de dag nog steeds relevant en krachtig is, als een vorm van verzet tegen patriarchale onderdrukking. Chollet stelt dat heksen een radicaal alternatief model van vrouwelijkheid bieden. Een model dat draait om zelfverzekerde, onafhankelijke vrouwen die niet bang zijn om tegen de schenen van het establishment te schoppen. In een heldere en gedreven schrijfstijl roept Chollet op om heksen en de wijsheid die ze te bieden hebben opnieuw in de armen te sluiten.

Adania Shibli, Een klein detail

In Een klein detail verkent Adania Shibli de machtsdynamiek van bezetting en onderdrukking. Een boek dat tot nadenken stemt. Het verhaal speelt zich af in een Palestijns dorp dat voortdurend wordt bespied en gecontroleerd door de Israëlische autoriteiten. We volgen verschillende personages die met de moed der wanhoop proberen te overleven in deze beklemmende omgeving. Ieder heeft zijn of haar eigen unieke kijk op de situatie. Aan de hand van hun ervaringen verkent het boek thema’s als verzet, trauma en herinnering. Shibli schrijft subtiel en sfeervol, waardoor je als lezer in de wereld van de roman wordt getrokken en de harde realiteit van het leven in bezet gebied haast zelf ervaart.

Helen Thompson, Disorder: Hard Times in the 21st Century

Disorder: Hard Times in the 21st Century is een lange geschiedenis van ons huidige politieke bestel. Thompson weeft drie verhaallijnen door elkaar: één over geopolitiek, één over de wereldeconomie en één over westerse democratieën. Ze legt uit hoe in de jaren van politieke wanorde vóór de coronapandemie de ontwrichting in elk van die drie domeinen samenvloeide tot één groot verhaal. Thompson laat zien hoe die turbulentie grotendeels te wijten is aan problemen gelinkt aan fossiele brandstoffen. Ze licht toe hoe de vraagstukken waar energie de mens in het verleden voor heeft gesteld, zullen blijven bestaan – ook al maken we nu een groene transitie door.

Akira Mizubayashi, Versplinterde ziel

Versplinterde ziel speelt zich af in Tokio in 1938. Wanneer de militaire politie een inval doet tijdens een repetitie van een strijkkwartet, wordt de leider van de groep meegenomen en raakt zijn viool zwaar beschadigd. Diens zoon weet het versplinterde instrument te redden en ontsnapt met de hulp van een mysterieuze soldaat. Fast forward naar Parijs, 2003. De instrumentenmaker Jacques ontmoet een wereldberoemde Japanse violist, maar worstelt ook met zijn eigen verleden. Versplinterde ziel verkent thema’s zoals hartverscheurend verlies en genezing, en laat ook de transformerende en helende kracht van muziek zien.

Philippe Sands, De laatste kolonie

In De laatste kolonie vertelt Philippe Sands het verhaal van de Britse Chagosarchipel in de Indische Oceaan. Onder impuls van nieuwe internationale regels begon na de Tweede Wereldoorlog een tijdperk in het teken van mensenrechten en zelfbeschikking. In die context schaarde de Britse regering zich achter de beweging die een einde wilde maken aan het kolonialisme. Maar in de jaren 1960 laaide het koloniale vuur in Groot-Brittannië weer op. In het geheim werd besloten om een nieuwe kolonie te stichten op Diego Garcia en daarbij de hele lokale bevolking te deporteren, onder wie Liseby Elysé. Vier decennia lang streed de Britse regering met Mauritius om het grondgebied te behouden, tot de kwestie in 2018 voor het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag werd beslecht. Dit boek beschrijft het verhaal van Liseby Elysé en haar strijd voor gerechtigheid. Sands toont de verschrikkingen van de koloniale overheersing en de racistische greep van Groot-Brittannië op zijn laatste Afrikaanse kolonie.