Gepubliceerd op

Bozar All over the P(a)lace!

5 redenen om naar onze Opening Week te komen

De zomer is gedaan, dat kan maar één ding betekenen: het nieuwe culturele seizoen staat weer voor de deur! Dit jaar starten we met een wervelend programma dat maar liefst vijf dagen lang het hele gebouw inpalmt. Tijdens de Opening Week maak je kennis met alle artistieke disciplines die Bozar kleuren.

Je ontdekt activiteiten in alle hoekjes en kantjes van ons gebouw, van de fris vernieuwde Henry Le Boeufzaal tot onze rooftop. Zondag is het bovendien een grote ‘opendeurdag’, met gratis toegang tot de tentoonstellingen.

Met de Opening Week bieden we graag een voorsmaakje van wat er dit seizoen allemaal te beleven valt bij Bozar, een levendig huis voor de kunsten waar iedereen welkom is.De spits wordt afgebeten door een keynote van Mona Chollet in de (reeds uitverkochte) Henry Le Boeufzaal, maar er valt zo veel meer te ontdekken. We stippen graag 5 evenementen aan!

Nubya Garcia © Gregory Rubinstein

1. Smokin’ hot Club Night – 16.09

De zinderende Club Night transformeert de ruimtes van het Paleis voor Schone Kunsten tot een jazzy night club. Op de main stage staan Nubya Garcia, sterartiest van de Londense jazzscene, en STUFF., die na de weide van Pukkelpop hun onnavolgbare sound nu door Bozar blazen tijdens een exclusief optreden. Vind je eigen weg doorheen het Paleis via de klanken van betoverende jazz, funky hiphop en galmende elektro. Zak daarna nog af naar Bozars eigen Boiler Room: een DJ-set en afterparty in de Hortahal bieden een afsluiter in stijl.

© Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stfitung

2. Cinéconcert Varieté, een stomme film klonk nog nooit zo mooi – 15.09

Nu iedereen deze zomer Barbie en Oppenheimer gezien heeft, is het tijd voor iets anders. We lanceren samen met Belgian National Orchestra een bijzondere reeks cinéconcerten, waarbij een componist uitgenodigd wordt om een muziekstuk te creëren voor een historische film. We starten met de klassieker Varieté uit 1925, een driehoeksdrama in het circus. Geen beter decor dan de Henry Le Boeufzaal voor deze bijzondere avond in de sfeer van het interbellum.

Pablo Lorente

3. Antoni Tàpies & nocturne met performances – 15.09

Na 40 jaar is de kunst van de befaamde Spaanse artiest Antoni Tàpies weer te bezichtigen in België. De grote retrospectieve van deze ‘meester van de materie’ is meteen ook het startschot van de verschillende evenementen naar aanleiding van de 100ste verjaardag van zijn geboorte. We starten de expo met een feestelijke nocturne met performances. De installatie van Ezra Masch bespeelt al je zintuigen met een harmonie van licht en geluid. Het bekroonde La Ribot Ensemble laat met de prettig gestoorde performance LaBOLA drie dansers los in de Hortahal. Schrik niet van de rondvliegende kledingstukken!

Closing Concert feat Kali Malone & Dedalus Ensemble

4. Zit-zak onderuit met Kali Malone en Dedalus Ensemble – 17.09

Onderuitzakken op zondagavond, maar dan in stijl. Voor dit speciale dubbelconcert wordt het gelijkvloers van de Henry Le Boeufzaal omgetoverd tot een groot ligkussenparadijs. Amerikaans klankunstenares Kali Malone brengt samen met Dedalus Ensemble een dubbelconcert met zoete, atmosferische muziek. De ambient muziek van muzikanten als Brian Eno, John Cage of Eric Satie inspireren tot een unieke concertbeleving die je steeds uitnodigt, maar nooit dwingt, tot luisteren.

© Olivier Donnet

5. Sunday Funday, pret voor de hele familie – 17.09

Tijdens autoloze zondag gooien we alle deuren open. De kersvers geopende expo rond Antoni Tàpies en The Harlem Fantasy ’82 zijn de hele dag gratis toegankelijk. De jongste bezoekers kunnen naar hartenlust hun energie kwijt in een zintuigprikkelende installatie, op ontdekking gaan in het kinderparcours bij Antoni Tàpies of de ogen uitkijken (of beter gezegd de oren uitblazen?) bij de energieke percussievoorstelling Drumblebee. Een muziekmarathon van wisselende ensembles van het Belgian National Orchestra op de rooftop tilt de zondag mee naar haar hoogtepunt. Iedereen van harte welkom!

Dit initiatief is mogelijk dankzij de steun van de spelers van de Nationale Loterij