MOST

Gepubliceerd op

Bozar neemt deel aan het internationale MOST-project

Met het See Festival, een evenement dat de culturele rijkdom van Zuidoost-Europa in de schijnwerpers zet, concretiseert Bozar zijn deelname aan het MOST-project, dat de muzikale en artistieke creaties in deze regio ondersteunt.

MOST is een internationaal project dat de muziekmarkt van de Balkan een impuls wil geven, door de spelers op het gebied van wereldmuziek, waaronder musici, managers, festivals en instellingen die hen ondersteunen, samen te brengen. Het wil eerst en vooral de markt van de Balkan in contact brengen met de algemene Europese markt en de groei van de sector stimuleren door middel van een reeks initiatieven, waaronder opleidingscycli en studiebeursprogramma’s. Geografisch gezien bestrijkt MOST Albanië, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Kroatië, Kosovo, Montenegro, Noord-Macedonië, Roemenië en Servië.

Bozar neemt in dit alles de rol op van cultureel promotor in West-Europa. Het See Festival (15-19 december 2021) is een gelegenheid om de creatieve rijkdom van Zuidoost-Europa onder de aandacht te brengen en de groepen die door MOST worden ondersteund, te promoten. De teams van Bozar delen ook hun ervaring, door bij te dragen tot coaching- en mentorsessies binnen de vier pijlers van het project. Voor elk van deze pijlers worden oproepen tot het indienen van voorstellen uitgeschreven. Deze zijn te vinden op de MOST website.

 • De pijler Balkan Music Exchange wil artiesten begeleiden en hen helpen bij het lanceren van hun internationale carrière, door hen financiële steun en meer zichtbaarheid te geven.
  Oproep tot indienen van kandidaturen (deadline 12 december 2021)
   
 • De pijler Festival Exchange brengt elk jaar vertegenwoordigers van 20 festivals en ook clubs en concertzalen (tien uit de Balkan en tien uit andere delen van Europa) samen om met de hulp van een mentor de beste praktijken en programmaschema’s uit te wisselen.
  Oproep tot indienen van kandidaturen (deadline 12 december 2021)
   
 • De pijler Management Training richt zich tot jonge agents, artistiek directeurs en managers van podia, festivals of labels die hun carrière beginnen in de Balkan. Zo kunnen zij beroepsvaardigheden en internationale ervaring opdoen en een breed Europees netwerk uitbouwen.
  Oproep tot indienen van kandidaturen (deadline 12 december 2021)
   
 • De pijler Pilot For Urban Policy wil de muzieksector en de stad met elkaar in contact brengen door middel van voorstellen, voorlichtingsbijeenkomsten en de uitvoering van proefprojecten.
  De oproep tot indienen van kandidaturen is afgesloten. De volgende oproep is voorzien in 2022.

 

MOST is een project dat wordt gecofinancierd door het Creative Europe-programma van de Europese Commissie, dat loopt van 2020 tot 2023.

De projectleden zijn naast Bozar, Hangvető (Hongarije, projectleider), EXIT Foundation (Servië), Piranha Arts – WOMEX (Duitsland), Songlines (Verenigd Koninkrijk), ReK – Remont Kapital Culture Center (Albanië), Bulgarian Music Association (Bulgarije), Timișoara 2023 - European Capital of Culture Association (Roemenië) en European Music Council.