Piano Maene

Gepubliceerd op

Een exceptionele piano in de spotlights

Ontdek tijdens de Summer Palace Concerts van Bozar de unieke klanke klank van de Maene Straight Strung Concert Grand Piano. Deze parallelsnarige vleugel, die in 2013 in opdracht van Daniel Barenboim werd gebouwd, combineert de rijke klank van historische piano's met het volume, de helderheid, het bereik en het speelcomfort van de beste moderne vleugels.

Eind 19de eeuw werd het succesvolle concept van de moderne kruissnarige vleugelpiano door Steinway & Sons gerealiseerd. Sindsdien wordt dit bouwconcept door alle huidige pianomerken geïmiteerd. Dit leidde tot een standaardisering van de pianobouw en tot een uniformiteit van de pianoklank. Als reactie daarop ontstond in de 2de helft van de 20ste eeuw een doorgedreven zoektocht naar uitvoeringspraktijken met gebruik van historische instrumenten.

Met deze beweging mee specialiseerde de Chris Maene Factory zich al snel in het bouwen van klavecimbels en pianofortes, gebaseerd op Chris Maene’s vermaarde en unieke verzameling van meer dan 300 historische instrumenten.

Gaandeweg groeide het verlangen om een eigen moderne concertvleugel te bouwen met andere klankeigenschappen en met als doel een geldig artistiek alternatief te bieden voor de bestaande concertvleugels. Om dit te realiseren greep Chris Maene terug naar het oorspronkelijke basisprincipe van de rechte, parallelle besnaring: hier zijn de bassnaren niet gekruist t.o.v. de andere snaren, maar lopen er evenwijdig mee.

In 2013 gaf Daniel Barenboim Chris Maene de opdracht om de “volmaakte rechtsnarige concertvleugel” te bouwen. Zijn wens was de unieke en karakteristieke klankrijkdom van de historische piano te verzoenen met het volume, de helderheid, de draagkracht en het speelcomfort van de beste moderne vleugelpiano’s. Chris Maene had dit nieuwe concept reeds langere tijd uitgedacht en kon met deze opdracht zijn ultieme droom waarmaken en een vleugelpiano bouwen waarbij traditie en innovatie samenkomen.

Daniel Barenboim inaugureerde in mei 2015 zijn nieuwe rechtsnarige vleugelpiano met Schubert-recitals in Wenen, Parijs en Londen. Pers, publiek en musici waren zeer lovend over de klank van het unieke instrument. Bij Bozar presenteerde de pianist dit uitzonderlijke instrument in 2018 tijdens een recital in kader van het Claude Debussy-jaar.

Sindsdien wordt de Chris Maene Straight Strung Concert Grand Piano overal ter wereld bespeeld door de beste pianisten uit binnen- en buitenland. De Chris Maene Straight Strung Concert Grand Piano wordt regelmatig gebruikt voor concerten en opnames door onder meer Daniel Barenboim, Pierre-Laurent Aimard, Emanuel Ax, Eric Le Sage, Hannes Minnaar, Liebrecht Vanbeckevoort, Jan Michiels, Julien Libeer, Jef Neve en Bram De Looze.

De Chris Maene Factory bouwt een volledig gamma van parallelsnarige vleugels. Meer info op de site van Chris Maene.

 

Ervaar de unieke klank van de Chris Maene Straight Strung Concert Grand Piano tijdens de Summer Palace Concerts, een openluchtconcertreeks van Bozar op de binnenkoer van het Coudenbergmuseum van 12 tot 20 juni 2021.