Gepubliceerd op - Luc Vermeulen

Jazz met een Belgisch tintje

Bozar maakt er een erezaak van om zowel 's werelds meest vooraanstaande jazzmuzikanten als Belgische toppers uit te nodigen. De Belgische selectie van dit seizoen onderscheidt zich door een authentieke en onbevangen aanpak en een klankenpalet waarin uiteenlopende sferen en texturen worden verkend. We selecteerden enkele opvallende samenwerkingen, hoogtepunten en ontdekkingen. Noteer alvast deze 7 data in je agenda!


17 & 18 Sept.’22 – Glass Museum presents 'Reflection' with Yannick Jacquet

Het Brusselse duo Glass Museum is de emblematische band van onze Opening Night en geeft niet minder dan drie optredens voor de gezamenlijke lancering van hun Europese tournee en ons jazzseizoen. Op hun nieuwe album Reflet (Sdban Ultra, 2022) worden Antoine Flipo (piano) en Martin Grégoire (drums) bijgestaan door bassist Brieuc Angenot. Primeur: op verzoek van Bozar brengt het trio een organische, explosieve show op maat van hun muziek, meesterlijk ontworpen door mediakunstenaar Yannick Jacquet.


22 Sept.’22 – The Milk Factory & Hannah Tolf

Een onderdompeling in smoothness. Exclusief voor Bozar deelt de jonge Gentse band The Milk Factory het podium met de Zweedse zangeres Hannah Tolf. De trage melancholische muziek van de Belgen is met zijn delicate melodieën een perfect platform voor de strelende kristalheldere stem van Tolf. Een originele samenwerking waar we erg naar uitkijken.


19 Okt.’22 – Igor Gehenot & Amaury Faye

Een dromerig, groovy pianoduet: dat is wat het Belgisch-Franse duo Igor Gehenot en Amaury Faye voor ons in petto heeft. Twee tovenaars aan het klavier, pianomuziek als balsem voor het hart. Ze brengen een erg divers repertoire van The Police tot Chico Buarque, naast hun originele composities en een scheut Braziliaanse saudade. De perfecte muziek om te savoureren vanuit de rode zetels van de Henry Le Boeuf-zaal.


3 Dec.’22 – Antoine Pierre – Vaague Special

Antoine Pierre, bekend als drummer van Urbex, Taxiwars en Next.Ape, pakt uit met een stevig soloproject. In Vaague combineert hij elektronica en organische drumklanken. Om dit groovy en opwindende project kracht bij te zetten, nodigt Antoine Pierre de Franse pianist Dorian Dumont (Echt! en APHEXionS) uit, Stuart McCallum, gitarist van het beroemde Cinematic Orchestra, en zangeres en harpiste Anna McLuckie, revelatie van The Voice UK 2014. Een uitzonderlijke ontmoeting, te ontdekken in onze Zaal M.


16 Feb.’23 – Brussels Jazz Orchestra & Aka Moon

Het BJO en Aka Moon toeren al 30 jaar op de Belgische en internationale jazzscène. Toch is het de eerste keer dat deze twee monumenten van de Brusselse jazz samenwerken. Na Aka Moon vorig jaar is het nu de beurt aan het BJO om zijn dertigste verjaardag te vieren: een mooie gelegenheid om het podium te delen met het beroemdste jazztrio van België. Het programma voor dit jubileumconcert is nog een verrassing, maar dat het onvergetelijk wordt, staat vast.

Aka Moon © Alexander Popelier


26 Feb.’23 – Hendrik Lasure

Pianoliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens deze muzikale ochtendwandeling met Hendrik Lasure. De Brugse muzikant speelde al met schntzl, Bombataz en An Pierlé, maar hier onthult hij zijn ongelofelijke talent als improvisator en neemt hij ons solo mee op ontdekkingsreis door ongekend gebied. Laat je een uur lang op sleeptouw nemen door deze muzikale duizendpoot.


19 Apr.’23 – Octurn ’The Sandor Verses'

Een fijn kransje musici (Van der Werf, Fiorini, Dumoulin, Roelofs ...) speelt werk van Sandor Veress (1907-1992). Veress was leerling van Bartók en Kodály, en was op zijn beurt leraar van Kurtág en Ligeti. Hij geldt als een van de meest invloedrijke componisten van de hedendaagse Hongaarse muziek. De originele versie van zijn String Trio wordt door Octurn gebracht met de nodige improvisatorische variaties. Voor de liefhebbers van ongehoorde sonoriteiten!