Gepubliceerd op - Sam Veroone

Meer dan een nieuw likje verf

Op 4 maart starten de renovatiewerken die voor Zaal M en de Studio een derde verfraaiingsfase inluiden. Projectleider en architect Pierre Hebbelinck verwacht tegen het derde kwartaal van volgend jaar de werken af te ronden.

Victor Horta aan de basis

Beide ruimtes kennen, sinds hun voltooiing in 1928, reeds twee periodes van grote veranderingen. Een eerste fase liep tussen 1949 en 1969, waarbij er naast algemene opsmukwerken ook fundamentele aanpassingen van de architectuur werden doorgevoerd. Een tweede ingrijpende fase spreidde zich van 1986 tot 1990.

Bozar Cinema Extra Muros

Gedurende de renovatiewerken zullen beide zalen gesloten zijn voor het publiek en worden vertoningen die normaal plaatsvinden in Zaal M of de Studio tijdelijk buitenshuis vertoond. Het komende anderhalf jaar kunnen Bozar-bezoekers terecht in Cinema RITCS, Cinematek, Galerie Jan Mot, Cinema Galeries, en op andere locaties voor hun favoriete filmvoorstellingen. Ook zullen andere zalen in het Paleis voor Schone Kunsten worden ingericht om activiteiten zoals concerten en talks te laten doorgaan. Zo beschikt Terarken over een mobiele tribune waardoor de ruimte een compleet nieuwe invulling krijgt. De expo-ruimtes, HLB en andere zalen blijven toegankelijk voor het publiek.

© Régie des Bâtiments – Regie Der Gebouwen
Een geamplificeerde ervaring

Zowel de Studio als Zaal M krijgen een complete update en zullen beschikken over state-of-the-art podiumtechnieken. In de Studio vindt er een optimisatie van de akoestiek plaats bedoeld voor film en conferenties. Een comfortabele bezoekerservaring wordt dan weer gerealiseerd door de plaatsing van nieuwe zetels en klimaatcontrole. Ook de artiestenloges van beide zalen worden onder handen genomen en zullen onderling gedeeld kunnen worden.

In Zaal M zullen diepgaande renovatiewerken plaatsvinden (bijv. afbraak van de gradins) die verborgen structurele elementen van Horta opnieuw zichtbaar maken. De zaalakoestiek en isolatie worden verbeterd door middel van modulaire akoestiek (gordijnen) en algemene modernisering van de technieken. Naast de vervanging van de zetels zullen 5 zitplaatsen een aanpassing krijgen voor rolstoelgebruikers en wordt ook hier klimaatcontrole de norm.

Ga naar 'Jouw Bezoek' voor meer info!
Ga naar 'Jouw event bij Bozar' voor meer informatie of stel je vraag via events@bozar.be.