MOST

Gepubliceerd op

MOST: een must!

Van 25 tot 28 januari palmt het See Festival Bozar in met muzikale vibes uit Zuidoost-Europa. Het evenement wordt geruggensteund door MOST, een Europees project met als doel de Balkanmuziek een internationale boost te geven. Welke acties staan op het programma? Wat is het doel van het project? Een blik op MOST en zijn relatie met Bozar.

Wat is MOST?

MOST is een project met de steun van Creative Europe, het programma van de Europese Commissie ter ondersteuning van de culturele en audiovisuele sector. De leiding ervan is in handen van Hangvető, een productiehuis uit Boedapest, en het steunt op een netwerk van 11 partnerorganisaties in heel Europa, van Bulgarije tot het Verenigd Koninkrijk en België, waaronder het tijdschrift Songlines, WOMEX (Piranha Arts) en Bozar.

 

Wat is hun rol?

MOST heeft als missie de Balkanmuziekmarkt een boost te geven via connecties en steun voor de actoren van de wereldwijde muziekscene. Niet voor niets betekent het woord in verschillende Balkantalen 'brug': MOST wil een brug slaan tussen de Balkan en de wereldwijde muziekmarkt. Het project biedt 4 opleidingsprogramma's, gericht op 4 specifieke sectoren van de muziekindustrie: Balkan Music Export voor muzikanten, Festival and Club Exchange voor evenementorganisatoren (waaronder Bozar), Management Training voor beginnende managers, en Urban Hub voor projectmanagers en andere professionals uit de muziekindustrie.

 

Welke rol speelt Bozar?

In het kader van de pijler Festival and Club Exchange nodigt Bozar 20 vertegenwoordigers van Europese festivals en clubs uit: 10 uit de Balkan en 10 uit de EU. Zij zullen deelnemen aan een tweedaagse meet-up voor professionals met als doel hun netwerk en het artistieke bereik van hun festival te verruimen via conferenties en uitwisselingen met Belgische en Europese programmatoren.

Bozar zet zijn schouders ook onder de ontwikkeling en uitwisseling van professionele praktijken door tijdelijk onderdak te bieden aan een jonge Servische projectmanager, Aleksandra Pavlović, in het kader van de pijler Management Training.

Voor het See Festival ontvangt Bozar co-financiering van MOST en nodigt het twee groepen uit die een carrièreboost kregen door het project: Perija en Divanhana. Beide groepen zijn een uithangbord voor de Balkan als ware ontmoetingsplek en smeltkroes voor identiteiten en tradities. Via het festival laat Bozar zien hoe dat deel van Europa, dat rechtstreeks in contact staat met het Middellandse Zeegebied en de Turkse wereld, die tradities integreert en verspreidt in de verschillende culturen van het Balkanschiereiland. Met dit aanstekelijke programma wil het See Festival een nieuwe kijk op dit deel van de wereld aanreiken.

 

Ontdek het programma van het See Festival: