Gepubliceerd op - Maarten Sterckx

Opwarmen voor een spetterend openingsweekend

Voor het eerst in lange tijd vangt het Bozar muziekseizoen aan met een avontuurlijk openingsweekend! We geven vijf redenen waarom je naar Horta’s Paleis moet afzakken op 17 en 18 september.

1. Breed pallet aan kleuren

Alle genres van klassiek tot jazz, en muziek van meerdere wereldculturen zijn vertegenwoordigd. Het is dus een ideale gelegenheid om je te verrijken met nieuwe klanken en harmonieën. Droom weg bij de Tunesische oed van Anouar Brahem, waan je in het koude noorden met de Deense Janne Mark of verstrengel je in Bachs eeuwige muziek.

Anouar Brahem © Marco Borggreve

2. Een paleis vol muziek

Op 17 september gaan we van start met een spectaculaire openingsavond. Je kan dan ook de verschillende zalen van het Paleis voor Schone Kunsten ontdekken. Flaneer tussen vier locaties met onder meer muziek van Glass Museum, Janne Mark en Eydis Evensen, en met Anouar Brahem en het Brusselse Echo Collective in onze grote art deco concertzaal. Deze eclectische line-up kost slechts € 39, of € 19 als je jonger bent dan 30.  

Concert durant Nuits sonores
© Caroline Lessire

3. Digitale snufjes

Het openingsweekend is niet enkel een verwenmoment voor je oren, maar ook voor je ogen. Concerten krijgen een visuele component en worden immersieve ervaringen. Yannick Jacquet ontwerpt een installatie bij het concert van Glass Museum. Illustrator Grégoire Pont brengt voor je ogen olifanten, zwanen en kangoeroes tot leven bij Saint-Saëns’ Carnaval des Animaux. En Bachs complexe muzikale structuren vinden een virtuoze evenknie in de videobeelden van Jemma Woolmore.. 

4. Workshops voor kinderen en jongeren.

Op zondag is er een boel te horen maar ook te doén rond Saint-Saëns’ meesterwerk, Le carnaval des Animaux. Aan deze voorstelling koppelen we enkele workshops die het beest in je naar boven halen. De allerkleinsten kunnen een masker van hun favoriete dier maken en Tim Van Droogenbroeck leert jongeren (14 tot 18 jaar) beatboxen en dieren imiteren.  

Albertine Libert

5. Autoloze zondag

Zondag 18 september is het niet enkel feest in het Paleis, maar in heel Brussel. Auto’s zijn niet toegelaten, dus kan je in alle rust de stad verkennen op de fiets of te voet, op plaatsen waar je nog niet eerder kwam. Bovendien is het openbaar vervoer gratis die dag. Even uitrusten? Pik een van de zondagconcerten van Bozar mee.

© Benedicte Maindiaux