Soundcheck

Gepubliceerd op

‘Soundcheck’, de podcast

Dompel je onder in de sfeer van enkele concertvoorbereidingen in Bozar. In 4 afleveringen laat de podcast ‘Soundcheck’ je kennismaken met artiesten en technici van Bozar.

Wat gebeurt er op het podium en in de coulissen voor het publiek de zaal binnengaat? En hoe zou het publiek die momenten vol spanning en energie ook kunnen beleven?

Dat is wat de podcast Soundcheck wil overbrengen. Met ‘auditieve postkaarten’ neemt Soundcheck je mee naar vier heel verschillende werelden: flamenco, instrumentale muziek uit de renaissance, elektronische muziek en experimentele muziek. Het zijn geluidscapsules zonder commentaarstem, alles draait om de muziek, de omgevingsgeluiden, de interactie tussen de muzikanten, de productieverantwoordelijken, de technische teams, de mensen van het onthaal en jullie, het publiek… De opnames zijn gemaakt in de lente van 2021 en richten de schijnwerpers op de medewerkers die werken in de schaduw, op de magische momenten die aan een concert voorafgaan.

Zet de wereld om je heen een paar minuten stil. Pak een koptelefoon of oortjes, maak het jezelf gemakkelijk en geniet van deze totaalervaring. Veel luisterplezier!

Pilootaflevering

Deze korte inleiding heet je welkom en bereidt je voor op het beluisteren van de volgende afleveringen.

Frans/Nederlands – 1 min

Aflevering 1: Antonio Paz

Ontdek het project Vivencias van zanger Antonio Paz en zijn muzikanten, gebracht tijdens het Bruselas Flamenco Festival. Het concert vond plaats in de lente van 2021, zonder publiek, en dus werd het opgenomen en gefilmd en vervolgens online gezet.

Frans – 6 min – Flamenco

Bekijk de concertstream

Aflevering 2: Lion’s Drums

Geniet van de sfeervolle muziek van de uit Marseille afkomstige dj en producer Lion's Drums (Harold Boué). Hij mixt de gezangen van de Kagabas, een inheems volk, met omgevingsgeluiden uit de Sierra Nevada in Colombia en elektronische klanken. De opbrengst van het project Kagabas gaat naar een organisatie die zich inzet om het bos, de gronden en de rechten van dat volk te beschermen. 

Frans – 7 min – Elektronische muziek

Bekijk de concertstream, gerealiseerd in samenwerking met Nuits Sonores Brussels

Aflevering 3: Benjamin Glorieux & Brent Vanneste

Dit is een ongewoon Belgisch duo dat op een organische manier spontane muziek maakt en daarbij heel uiteenlopende klankkleuren gebruikt: een cello, een synthesizer, elektrische gitaren en zangstemmen en daaroverheen een pak klankeffecten. Dit concert werd gespeeld op de binnenhof van het Coudenbergpaleis en was een van de Summer Palace Concerts, de eerste reeks concerten in de lente van 2021 waarbij het publiek weer aanwezig mocht zijn.

Nederlands – 9 min – Experimentele muziek, ambient

Kijk hoe de samenwerking tussen Benjamin Glorieux en Brent Vanneste verliep

Aflevering 4: InAlto

Het Belgische ensemble InAlto, geleid door cornettospeler Lambert Colson, brengt instrumentale renaissancemuziek voor blazers. Ontdek de unieke klank van dit muziekensemble dat fluiten, sackbuts (voorlopers van de trombone), dulcianen (verre neven van de hobo) en cornetto’s bespeelt. Dit concert is absoluut op zijn plaats tijdens de Summer Palace Concerts op de binnenhof van het Coudenbergpaleis, het paleis waar keizer Karel in de 15de eeuw hof hield.

Frans – 9 min – Oude muziek

Luister naar de opnames van InAlto

Realisatie: Arthur Deligne (EP 1 & 2) & Luc Vermeulen (EP 3 & 4)

Montage, mixing & mastering: Thibault Heineken (EP 1, 3 & 4)

Montage & mixing: Raphaël Terlinden (EP 2)

Stem opname: Benjamin Bertozzi

Franse stem: Arthur Deligne

Nederlandse stem: Katrien Kiekens