Gepubliceerd op

An Uprising of Dreams: Wie mag er nog dromen van een betere toekomst?

Op 29 februari geeft Bozar het startschot van het Afropolitan Festival 2024. Een vierdaagse die in het teken staat van ‘droom en daad’, waarbij dromen niet alleen persoonlijke zoektochten zijn, maar de geboorte van een betere toekomst.

Wie droomt? Wie handelt?

Voortbordurend op het thema van vorig jaar stelt het festival cruciale vragen die echoën door de gangen van het Afrofuturistisch denken: Durven we nog te dromen? Wie heeft het recht om te dromen? Is dromen een creatieve kracht, een veilige ruimte voor rust of net een katalysator voor actie? An Uprising of Dreams daagt ons uit om collectief bij te dragen aan het terugwinnen van dromen als ruimte voor bevrijding en verzet.

De iconische toespraak van Martin Luther King: “I have a dream.”, herdefinieerde de wereld en toekomst van mensen van Afrikaanse afkomst. Het Afropolitan Festival 2024 overstijgt diezelfde rede in een wereld waar dromen niet alleen persoonlijke aspiraties zijn, maar ook krachtige instrumenten voor maatschappelijke transformatie.

Laryssa Kim

Een vastbesloten thematiek

Onze huidige maatschappij waardeert en beloont rationeel denken. Dromen worden hierdoor vaak aan de kant geschoven, of erger; de actie van het dromen wordt ontmoedigd, vooral door degenen die de status quo steunen. Waarom is een samenleving zonder dromen gemakkelijker te temmen? Deze onderdrukking manifesteert zich niet alleen via open kanalen, ook individuen zoals familieleden en vrienden beperken, uit bezorgdheid, onbedoeld de reikwijdte van onze dromen. Voor gemarginaliseerde groepen wordt het vermijden van ‘te groot dromen’ een intern beschermingsmechanisme, omdat ambities en wensen zogezegd voorbehouden zijn aan de bevoorrechte enkeling met gunstige omstandigheden voor een mooie toekomst.

Gedurende vier dagen van artistieke en politieke verkenning zal het Afropolitan Festival een ruimte van dromerige discussies creëren. Samen met kunstenaars, denkers en performers wordt er een uitweg gezocht uit de dynamiek van dit heersende rationalistische paradigma. Het ambitieuze doel is het terugwinnen van de droomruimte die mensen is ontnomen, samen met gevoelige gemeenschappen die de impact het meest acuut voelen.

© Courtesy of the Artist

Visualisatie van een visie

Het festivalbeeld, getiteld Le Mannequin, toont een dromerige, menselijke vorm die lijkt te zweven in de ruimte. Deze illusie wordt versterkt door een blauwe uitgestrektheid, rood haar en een gestreept shirt die samen een visuele symfonie creëren. 

Artiest van dienst is Kameroener Moustapha Baidi Oumarou die met het beeld zowel het kosmische als het intiem menselijke oproept. Kleur staat steeds centraal in zijn werken, die hij opbouwt rond een dicht pigment dat het oog betovert en de ziel geneest. Net zoals Le Mannequin, componeert en levert hij steeds persoonlijke schilderijen die doordrenkt zijn van zijn spiritualiteit

© Chiara Steemans

Een Afro-Belgisch programma

We trappen de avond af met Les Envahisseurs. Vertegenwoordigd door multidisciplinaire kunstenaars Deicy en Teddy Sanches, put het eclectische duo inspiratie uit de geschiedenis en taal van hiphop om een mars te voeren door het Paleis waarbij dans, film, debat, tekst, kleding én muziek op een expressieve manier de ruimte overnemen.

Mis de kritische discussies met Sibo Rugwiza Kanobana niet tijdens zijn bezoek aan ons Meet the Thinker-programma! Hij zal het hebben over zijn nieuwe boek Witte orde, Over ras, klasse en witheid. Filmliefhebbers kunnen zich verdiepen in de wereld van regisseur Rosine Mbakam met enkele vertoningen en een gesprek over haar filmreis.

De muziekscène zal bruisen met optredens van Dushime, Laryssa Kim en Pitcho & Musiques Nouvelles, die traditionele en hedendaagse melodieën mengen. Familie-activiteiten omvatten creatieve workshops en boeiende projecties, perfect voor deelnemers van alle leeftijden. Andere attracties zijn onder meer Ici Sont Les Lions, een pop-up boekenwinkel in het hartje van de Marollen en een Lifestyle Market in samenwerking met Belgian Entreprenoires.

Daarnaast lanceert Bozar ook een nieuwe videogamecorner genaamd Bozar Arcade. Co-curator van het project, Laurent Mbaah aka Simlo, stelt speciaal voor het festival een selectie artistieke games voor die vanuit een Afrikaans diasporisch perspectief de kloof overbruggen tussen traditionele kunstvormen en hedendaagse digitale verhaallijnen.

Niet te missen evenement

Terwijl het festival zich ontvouwt, hoopt Bozar dat je je aangemoedigd voelt om dromen niet slechts te zien als vluchtige dwalingen van de geest, maar als daden van rebellie tegen de normaliteit. Kom naar de lancering van het Afropolitan Festival op 29 februari, als onderdeel van de nocturne Bozar - All Over The Palace, voor een eclectische mix van kunst, interactie en cultuur.