Gepubliceerd op

Wie is Johan Dalene?

Johan Dalene won de Carl Nielsen Competition en soleerde met niemand minder dan Janine Jansen. Er waren dus redenen genoeg voor het het Konserthuset Stockholm hem te selecteren als Rising Star. Leer hem kennen tijdens zijn concert bij Bozar.

Dit artikel kadert in

Bozar Next Generation: 25 jaar

21 jaar is nog heel jong, maar toch ben je al een Rising Star. Dat voelt vast heel bijzonder aan!

Absoluut! Ik prijs mezelf enorm gelukkig dat ik samen met enkele geweldige, jonge muzikanten één van de Rising Stars voor ECHO ben dit jaar. Wat ECHO doet voor jonge muzikanten is echt schitterend, want het geeft ons zo veel kansen om onszelf en ons muzikaal vakmanschap te laten zien in zo veel prachtige zalen en podia over heel Europa.

 

Kun je jezelf in drie woorden beschrijven?

Optimistisch, eigenwijs, foodie ...

Kun je ons iets meer vertellen over je programma voor Bozar?

We spelen een programma dat bestaat uit fantastische muziekstukken. Het eerste stuk is een dramatische en prachtige sonate voor viool en piano van Leoš Janáček. De Boheemse componist schreef het aan het begin van de Eerste Wereldoorlog en zei zelf het volgende over die tijd: “In de Sonate voor viool en piano van 1914 hoorde ik bijna het geluid van het kletterend staal in mijn onrustige hoofd.” Het hart van dit stuk is zonder twijfel het tweede deel, Ballade. Het klinkt als een slaapliedje en is een van de meer romantische werken die Janáček ooit heeft geschreven.

Daarna spelen we een prachtig, kort stukje met de naam ‘Sospiri’, geschreven door de legendarische Britse componist Edward Elgar. Hierna volgt een nieuw in opdracht gemaakt stuk van de Zweedse componiste Tebogo Monnakgotla. Het werk draagt de naam ‘Companion’, en hierin volgen we een muzikant gedurende vijf fasen in zijn leven (kleine bewegingen): Retrospection (Terugblik), Youth (Jeugd), Prime (Fleur van het Leven), Battle (Strijd) en Retrospection (Terugblik).

We sluiten het concert af met Sonate voor viool en piano nr. 2 van Prokofjev. Hij schreef het oorspronkelijk voor fluit en piano, maar paste het aan voor viool en piano nadat zijn goede vriend, de legendarische violist David Oistrakh, hem dat vroeg. De sonate bevat van alles wat. In het begin klinkt het heel klassiek, bijna als ‘Mozart met een twist’, maar na een tijdje volgen een plagend en grappig scherzo, een verbluffend mooi derde deel en een fantastisch, optimistisch einde – een waar meesterwerk!

 

Tebogo Monnakgotla heeft speciaal voor jou een stuk geschreven. Dat is een ware eer, toch?

Het is een grote eer wanneer iemand een stuk voor je schrijft. Ik vind Tebogo Monnakgotla een geweldige componiste en ik kan niet wachten om dit stuk met het publiek te delen!

Wat is jouw guilty pleasure?

Waarschijnlijk Netflix kijken. Al voel ik me daar meestal niet al te schuldig over.

 

Wat is jouw grootste droom?

Ik heb veel dromen! Eén van mijn grote dromen is waarschijnlijk om ergens in de toekomst alle sonates van Beethoven en Brahms op te nemen.