Wang Bing © Wang Bing, 15 Hours

Gepubliceerd op

Wie is Wang Bing?

Chroniqueur van het hedendaagse China

Online filmtijdschrift Sabzian en Bozar ontvangen op 18 december de Chinese filmmaker Wang Bing. Hij komt er een ‘State of Cinema’ voorstellen, zijn visie op wat cinema vandaag betekent, zou kunnen of moeten betekenen. Maar wie is Wang Bing? Een kennismaking.

Debuut van 9 uur

Wang Bing werd geboren in 1967 in Xi’an in de Chinese provincie Shaanxi en studeerde fotografie en cinematografie. In 1999 begon hij zijn carrière als onafhankelijk filmmaker. Hij debuteerde met een werk van maar liefst 9 uur of zelfs meer. De documentaire West of the Tracks [Tiexi qu] werd meteen een internationaal succes!

"Ik filmde het leven van de arbeidersklasse, hun verhouding tot de maatschappij en de sporen die hun leven had achtergelaten. Als je mijn film samen ziet met dingen van de afgelopen decennia, kun je zien wat mensen in de loop van de decennia in dit land hebben gedaan, waar ze van hebben gedroomd, en of hun dromen zijn uitgekomen. Dit is een heel belangrijk onderwerp, want het vertelt ons hoe we in de toekomst zouden kunnen leven."
- Wang Bing

Ongeziene blik op de Chinese samenleving

Het werk van Wang Bing zit diep geworteld in de sociale en politieke geschiedenis van China. Zijn films gaan vaak over afgelegen en gemarginaliseerde gebieden die door de mainstream worden verwaarloosd. Ondanks het harde realisme van zijn onderwerpen gebruikt hij de camera op zo’n sobere manier dat hij de observatie tot ware kunst verheft. Net omdat Wang geen subsidies of vergunningen vraagt, en omdat hij er met een minimum aan medewerkers en een camera op uit trekt, slaagt hij erin niet monddood gemaakt te worden en zijn vrijheid te behouden.

 Still from 15 hours, courtesy to Wang Bing.
Still from 15 hours, courtesy to Wang Bing.

Meer dan film

Wang Bing laat zich niet makkelijk in een hokje plaatsen. Naast regisseur van documentaires en fictiefilms, is hij ook fotograaf en maakt hij installaties. Zoals de titel doet vermoeden toont de installatie 15 Hours een shot van 15 uur in een kledingfabriek in China, waar hij maar liefst 300.000 arbeiders in beeld bracht. Het resultaat is een haast hypnotiserende en radicale meditatie over de hedendaagse betekenis van de arbeidsomstandigheden in China.

"Ik denk dat het meest interessante in films niet het creëren van een verhaal is - in ieder geval ben ik niet het soort regisseur dat er een wil creëren. Ik kijk liever naar mensen. Als je een tijdje naar een interessant persoon kijkt, dan besef je dat er in het leven van die persoon een heel interessant verhaal schuilt."
- Wang Bing

Retrospectieve op de Documenta

Op de Documenta 14 – een van de grootste kunsttentoonstellingen ter wereld – werd Wang Bing uitgenodigd om 15 hours in première voor te stellen. Als enige Chinese artiest kreeg hij er ook een retrospectieve met archiefbeelden in Gloria Kino, de arthouse-bioscoop van Kassel (Duitsland).

Puur, poëtisch en eerlijk

Voor wie nog nooit een film van Wang Bing gezien heeft, raden we Three Sisters aan. De documentaire vertelt het verhaal van drie zussen die in een dorp in Yunnan wonen. De verarmde zussen hebben alleen elkaar. Hoewel het leven hard is, is het vol vrijheid en opwaartse geest. In de film vind je Wangs typerende stijl terug: puur, zonder enige externe aanpassing – een indringend en hartverscheurend portret zonder franjes.

Honger naar meer? Op de website van Sabzian vind je alles terug om je verder te verdiepen in het universum van Wang Bing.