Aqua Musica

Steun ons

Legaten

Met het ‘duolegaat’ steunt u op lange termijn de missie van het Paleis voor Schone Kunsten door een deel van uw vermogen aan het Paleis na te laten.

Het Paleis voor Schone Kunsten staat dan zelf in voor de betaling van de successierechten van je verre erfgenamen, die door deze techniek een belastingvoordeel genieten. Bozar biedt u de mogelijkheid om een deel van uw bezit na te laten of een schenking te doen om zijn groot cultureel project te bestendigen. (opgelet: verwar legaten (na overlijden) niet met schenkingen (tussen levenden).

In het Vlaamse Gewest ondergaat deze materie een verandering - Duolegaat:

In het verleden werd de techniek van het duolegaat gebruikt om iets na te laten aan (zwaar belaste) verre familieleden of vrienden en dit op een fiscaalvriendelijke manier. In een testament begunstigde de erflater een goed doel, onder de last om een (netto)legaat uit te keren aan de verre verwanten én de erfbelasting van beide te betalen. Win-win voor de erfgenamen én voor het goede doel dus.

Het ontwerp van Vlaams decreet schaft de techniek van het duolegaat niet af, maar maakt het niet langer fiscaal interessant voor de erfgenamen. Door het wegvallen van het voordeel voor de erfgenamen, lopen de goede doelen uiteraard het risico minder geschonken of gelegateerd te krijgen. Het voorontwerp tracht dit te compenseren door het tarief voor schenkingen en legaten aan goede doelen te verlagen naar 0%. Wie een duolegaat heeft opgenomen in zijn testament, laat dit dus best herbekijken en - indien nodig - aanpassen.

Contact

Meer weten over onze filantropische initiatieven? Wij maken u graag wegwijs. Aarzel niet om contact op te nemen met ons en vertel ons over uw wensen.