Remember to turn down the brightness and mute your phone.

Terug naar het evenement

Miloš Karadaglić & Arcangelo Ensemble

19 Feb.'25
- 20:00

Henry Le Boeufzaal

Antonio Vivaldi (1678-1741) 
Sinfonia L'Olimpiade, RV 725 (1734) 

Alessandro Marcello (1673-1747) 
Concerto voor hobo in re mineur: Adagio (1717) 

Luigi Boccherini (1743-1805) 
Fandango (1798) 

Johann Sebastian Bach (1685-1750) 
Chaconne (Partita no. 2, BWV 1004) (1717-1720) 

Georg Friedrich Händel (1685-1759) 
Concerto grosso, op. 6/6, HWV 324 (1739) 

Pauze 

 Johann Pachelbel (1653-1706) 
Canon en ré majeur · Canon in re groot (1680) 

Jean-Philippe Rameau (1683-1764) 
The Arts and the Hours (Les Boréades) (1763) 

Georg Friedrich Händel 
Menuet (Suite, HWV 434) (1733) 

Silvius Leopold Weiss (1687-1750) 
Passacaille 

Henry Purcell (ca.1659-1695) 
Suite - Prelude - Act 1, Hornpipe - Act 1, Rondeau - Act 1 (The Fairy Queen) (1692) 
Curtain Tune (Timon of Athens, Z.632) (1694) 

Antonio Vivaldi 
Concerto in Re maggiore per liuto, due violini e basso continuo, RV 93 (1730-31) 

Duur: 135 min. 

Klara zendt dit concert uit op woensdag 5 maart om 20u.  

Luisterkapstokken:

  • Alle delen van Vivaldi’s concerto werken met een beproefde techniek uit de barokmuziek: de ‘basso continuo’ of doorlopende baslijn, meestal gespeeld door een lage strijker (in combinatie met het klavecimbel).
  • Luister hoe zowel Bach als Weiss de verschillende variaties weten te verbinden door toe te werken naar een grootse climax, waardoor op basis van een korte baslijn een monumentale structuur ontstaat.
  • Bemerk hoe kundig Pachelbel het terugkerende baspatroon weet te combineren met de canontechnieken in de bovenstemmen en op die manier voor continuïteit zorgt. 

Barokmuziek op gitaar 

In dit recital brengt Miloš Karadaglić samen met Arcangelo enkele van de meest geliefde composities uit de barok. De klassieke gitaar leent zich bij uitstek voor deze muziek, dankzij haar polyfone kwaliteiten en grote aanpassingsvermogen. De gitaarklank leunt immers nauw aan bij typische barokinstrumenten zoals de luit en het klavecimbel. Toch koos Karadaglić bewust voor stukken die minder vaak te horen zijn op gitaar. Een rode draad doorheen het programma is de ‘basso ostinato’ of terugkerende baslijn, een geliefde werkwijze bij heel wat barokcomponisten. 

Het programma opent met de Sinfonia uit Antonio Vivaldi’s L’Olimpiade (1734), een opera gebaseerd op een libretto van Pietro Metastasio. Deze inleidende muziek is zeer energiek en maakt gebruik van grote dynamische contrasten om zo de sfeer van het komende drama op te roepen. Naast opera’s schreef Vivaldi vooral concerto’s voor heel diverse instrumenten, waarbij hij ook de luit met vier werken bedacht. Het Concerto RV 93 is opgebouwd uit drie bewegingen volgens het traditionele schema snel – traag – snel.  

Alessandro Marcello bleef vooral bekend door zijn Concerto voor hobo (1717). Aanvankelijk werd dit werk toegeschreven aan Vivaldi, later aan Benedetto Marcello, maar in de twintigste eeuw werd het dankzij nieuw bronnenonderzoek als een werk van broer Alessandro herkend. De verheven melodie van het Adagio is gebaseerd op een harmonische sequens of terugkerende akkoordprogressie. Net als Vivaldi en Marcello is ook Luigi Boccherini uit Italië afkomstig, maar hij maakte naam als cellist en componist aan het koninklijke hof in Madrid. De beroemde Fandango was oorspronkelijk onderdeel van een strijkkwintet (G 341), maar in 1798 herschreef Boccherini dit werk voor gitaarkwintet (G 448), waarbij hij de tweede cello verving door de gitaar. Deze levendige dans met haar karakteristiek ritme (vaak geaccentueerd door castagnetten) krijgt dankzij de deelname van de gitaar een nog sterkere Spaanse tint.  

Ook de Chaconne is van oorsprong Spaans, maar deze vorm werd vooral beroemd als slotbeweging van de tweede Partita voor viool solo (BWV 1004) van Johann Sebastian Bach. Een chaconne is een variatiereeks gebaseerd op een vast baspatroon (de ‘basso ostinato’). In het werk van Bach verschijnt deze baslijn van 4 maten eerst in het thema en krijgt vervolgens maar liefst 64 variaties. De architectuur van Bachs Chaconne is altijd al voorwerp van bewondering geweest: zo maakte Brahms er een versie van voor piano linkshandig. Op dezelfde principes gebaseerd is de Passacaille van Silvius Leopold Weiss, een van de grootste luitspelers uit de barok. Hij schreef haast uitsluitend voor zijn eigen instrument. Daardoor werd hij minder bekend dan sommige van zijn tijdgenoten, maar hij werd onder meer door Bach sterk gewaardeerd. Net als de Chaconne is deze Passacaille gebaseerd op een terugkerende korte baslijn waarop een reeks variaties wordt gebouwd.  

Anders dan Bach en Weiss, die in het Duitse gebied bleven werken, bouwde Georg Friedrich Händel zijn carrière uit in Engeland. In 1739 publiceerde hij twaalf concerti grossi (opus 6), waarin een groep solo-instrumenten (het concertino) wordt geplaatst tegenover het ruimere strijkersorkest. Het zesde uit die bundel (HWV 324) bestaat uit vijf delen, waarvan het derde het beroemdst werd. Typisch voor deze Musette is de liggende bas (ook ‘drone’ of ‘bourdon’ genoemd) die aan deze dans een rustiek karakter verleent. Van Händel speelt Karadaglić ook een bewerking van het Menuet uit een klaviersuite (HWV 434), een verstild stuk met een prachtige zanglijn die in al zijn eenvoud des te pakkender werkt. Even attractief blijft de beroemde Canon van Johann Pachelbel. Ook deze compositie is gebaseerd op een ‘basso ostinato’, een vaste baslijn die aanvankelijk zonder begeleiding wordt gepresenteerd. Zijn naam heeft dit werk echter te danken aan de canonische relatie tussen de drie melodische instrumenten, waar de stemmen elkaar voortdurend achterna zitten.    

Net als Handel waren Rameau en Purcell twee grootmeesters van de barokke opera. The Arts and the Hours van Jean-Philippe Rameau is afkomstig uit Les Boréades (1763). Deze opera zit vol beelden uit de natuur en thematiseert het verstrijken van de tijd. Het hier gespeelde intermezzo draagt als ondertitel ‘De aankomst van de muzen, zefiers, seizoenen en kunsten’, allegorische personages die het thema van de opera verbeelden. Henry Purcell schreef naast zijn bekende opera’s ook enkele ‘semi-opera’s’, waarin het gesproken woord wordt afgewisseld met muziekstukken. The Fairy Queen uit 1692 biedt een bewerking van Shakespeares A Midsummer Night’s Dream en brengt in de eerste akte twee dansen, Hornpipe en Rondeau. Ook Timon of Athens uit 1694 gaat terug op Shakespeare. De Curtain Tune uit dat werk is opnieuw gebaseerd op een ‘ground’ of terugkerende baslijn, een techniek die we in dit barokrecital onder de meest verschillende gedaantes leerden kennen. 

Kristof Boucquet 

Miloš Karadaglić

klassieke gitaar

Miloš Karadaglić is een van 's werelds meest gevierde klassieke gitaristen. Zijn carrière begon in 2011 met de release van zijn debuutalbum Mediterraneo (Deutsche Grammophon). Sindsdien heeft hij over de hele wereld legioenen fans, prijzen en lofbetuigingen verworven door zijn uitgebreide tournees, zes topopnames en televisieoptredens. Miloš, nu exclusief bij SONY Classical, streeft ernaar het repertoire voor de klassieke gitaar uit te breiden. Zijn album Baroque verscheen in oktober 2023 en bevat een zorgvuldig samengestelde selectie barokwerken die speciaal voor de gitaar zijn getranscribeerd en gearrangeerd, zowel solo als in samenwerking met Jonathan Cohen en zijn ensemble Arcangelo. Miloš is ook gepassioneerd door nieuwe muziek. De laatste release The Moon and the Forest bevat twee wereldpremièreconcerten van Howard Shore en Joby Talbot. 
In de afgelopen tien jaar is de populariteit van de klassieke gitaar geëxplodeerd dankzij Miloš’ baanbrekende aanpak. Aspirant-gitaristen kunnen zelfs van hem leren via de serie 'Speel Gitaar met Miloš'. In 2016 nam BBC Music Magazine hem op in hun lijst van 'Six of the Best Classical Guitarists of the past century'. Miloš trad op als solist met enkele van 's werelds grootste orkesten: London en LA Philharmonic, Atlanta Symphony, Philadelphia Orchestra, Chicago Symphony, Cleveland Orchestra, Orquesta Nacional de España, Santa Cecilia Rome en NHK Tokyo. Zijn eerste uitverkochte solorecital in de Royal Albert Hall werd geprezen door critici en veroorzaakte wereldwijde sensatie. Hij keerde terug naar de zaal na de pandemie in juni 2022 voor een uitverkocht concert. 

Andere recente en toekomstige hoogtepunten zijn zijn debuut met de Frankfurt Radio Symphony en Alain Altinoglu voor het jaarlijkse Europe Open Air concert, Orchestre Philharmonique de Radio France, Korean National Symphony; terugkerende optredens met Atlanta en Detroit Symphony Orchestra, Orchestre Métropolitain in Montreal, Hallé Orchestra, Graz en London Philharmonic; uitgebreide tournees door het Verenigd Koninkrijk, de VS en Australië, evenals recitals in München, Londen, Hong Kong en de Verbier, Caramoor, Gstaad en Schleswig Holstein Music Festivals. 
Miloš is een gepassioneerde ambassadeur van muziekonderwijs en een actieve beschermheer van talloze liefdadigheidsinstellingen die jonge musici in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten ondersteunen. Onlangs lanceerde hij de Miloš Karadaglić Foundation - deze filantropische organisatie is gevestigd in Porto Montenegro en fungeert als een regionaal centrum van invloed door artistieke uitmuntendheid te stimuleren via verschillende educatieve mogelijkheden, partnerschappen en nauw mentorschap. 

Miloš werd geboren in Montenegro in 1983 en verhuisde op 17-jarige leeftijd naar Londen om te studeren aan de Royal Academy of Music. Hij woont en werkt nog steeds in Londen, maar houdt tegelijkertijd nauwe banden met zijn thuisland. Hij speelt op een Greg Smallman gitaar uit 2017. 

Jonathan Cohen

klavecimbel en muzikale leiding

Jonathan Cohen heeft een opmerkelijke carrière opgebouwd als dirigent, cellist en toetsenist. Hij staat bekend om zijn passie en toewijding voor kamermuziek en is evenzeer thuis in barokopera en het klassieke symfonische repertoire. Hij is artistiek directeur van de Handel and Haydn Society, artistiek directeur van Arcangelo, muzikaal directeur van Les Violons du Roy en artistiek directeur van Tetbury Festival. Vanaf 2025 is hij artistiek adviseur van het London Handel Festival. 

Tijdens het seizoen ‘24-’25 is Jonathan sterk aanwezig aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Hij keert terug naar Kammerorchester Basel en dirigeert de Matthäus Passion met zowel het Rotterdams Philharmonisch als het Orchestra of the Age of Enlightenment.  Hij keert terug naar Glyndebourne Festival voor een reprise van Barrie Kosky's productie van Handels Saul. Hij leidt zowel de Handel and Haydn Society als het Houston Symphony Orchestra in Messiah, en met Handel and Haydn dirigeert hij ook Haydns The Seasons, Mozarts Requiem en Beethovens Mis in C majeur

Jonathan richtte Arcangelo op in 2010 om op maat gemaakte projecten van hoge kwaliteit te creëren. Arcangelo's jongste opnames omvatten Händels Theodora, Sacroprofano met Tim Mead, Händels Chandos Anthems (Alpha, release 2025) en een baanbrekend project met Nicolas Altstaedt om het eerste overzicht op historische instrumenten te maken van Boccherini’s Celloconcerten (Alpha). 

Arcangelo

ensemble

Arcangelo is een internationaal gerenommeerd ensemble van historische uitvoeringen onder leiding van oprichter en artistiek leider Jonathan Cohen. Hun drijfveer? De vastberadenheid om de diepgaande luistervaardigheid en kunstzinnigheid van kamermuziek toe te passen op elk stuk van het repertoire. De collectieve energie van het ensemble blijft een stroom van prijzen en vijfsterrenrecensies genereren, staande ovaties stimuleren en uitnodigingen voor de belangrijkste internationale podia en festivals uitlokken.  

Arcangelo werd in 2024 aangekondigd als het allereerste 'Principal Ensemble in Residence' van het London Händel Festival en was ook het allereerste 'Baroque Ensemble in Residence' van Wigmore Hall, waar het een hechte artistieke relatie onderhoudt. Arcangelo trad drie keer op tijdens de BBC Proms. In de afgelopen vier jaar heeft Arcangelo opgetreden in het Vienna Konzerthaus, Liszt Academy Budapest, Barbican Centre, Usher Hall, De Singel Antwerpen, De Bijloke Gent, Santander International Festival, Zentrum Paul Klee Bern, Teatro Colon Buenos Aires, Teatro Municipal Rio de Janeiro, Sala Sao Paulo, en een tweede seizoensresidentie in Wigmore Hall, met solisten als Louise Alder, Nicolas Altstaedt, Avi Avital, Iestyn Davies, Miloš Karadaglić, Barnabas Kelemen, Katharina Konradi en Carolyn Sampson. Arcangelo trad eerder op in Carnegie Hall, Snape Maltings, MA Festival Brugge, Dresden Arts Festival, Tonhalle Zürich en Philharmonie Koeln.   

Arcangelo's veelgeprezen discografie omvat in totaal 30 releases, waaronder de lancering van de eerste Britse studio-opname in bijna 25 jaar van Händels Theodora. Andere hoogtepunten zijn Buxtehude's Trio Sonates Op.1 op Alpha, genomineerd voor een 2018 GRAMMY Award; twee Gramophone Award-winnende albums met Iestyn Davies op Hyperion; een BBC Music Magazine Award-winnend overzicht van celloconcerten van C.P.E. Bach met solist Nicolas Altstaedt; een 021 studio-opname van Händels Brockes Passion op Alpha, uitgeroepen tot Album van de Week door BBC Radio 3 en The Sunday Times; en een meervoudig genomineerde conceptopname met mezzosopraan Kate Lindsey, Tiranno, geprezen door Gramophone als “een model van wat een recitalalbum kan zijn”.  

In 2020 lanceerde Arcangelo het New Ensemblists-programma om de volgende generatie musici gespecialiseerd in historische uitvoering te vormen. Het houdt in een tweejarig programma van op maat gemaakte training en mogelijkheden voor veelbelovende jonge musici.   

Eerste viool  
Agata Daraškaitė (Konzertmeister)  
Carmen Lavada Johnson-Pájaro*  
Sophia Prodanova  

Tweede viool   
James Toll (aanvoerder)  
Leo Appel*  
Beatrice Philips  

Altviool 
Aliye Cornish (aanvoerder)  
Thomas Kettle   

Cello  
George Ross (aanvoerder)  
Martin Egidi*  

Contrabas  
Timothy Amherst   

Klavecimbel en directie 
Jonathan Cohen  

Solist 
Miloš Karadaglić  

*Arcangelo New Ensemblist 2024-2026  

Bozar Maecenas

Prince et Princesse de Chimay • Barones Michèle Galle-Sioen • Monsieur et Madame Laurent Legein • Madame Heike Müller • Monsieur et Madame Dominique Peninon • Monsieur et Madame Antoine Winckler • Chevalier Godefroid de Wouters d'Oplinter 

Bozar Honorary Patrons

Comte Etienne Davignon • Madame Léo Goldschmidt

Bozar Patrons

Monsieur et Madame Charles Adriaenssen • Madame Marie-Louise Angenent • Comtesse Laurence d'Aramon • Comte Gabriel Armand • Monsieur Jean-François Bellis • Baron et Baronne Berghmans • Monsieur Tony Bernard • De heer Stefaan Bettens • Monsieur Philippe Bioul • Mevrouw Roger Blanpain-Bruggeman • Madame Laurette Blondeel • Comte et Comtesse Boël • Monsieur et Madame Thierry Bouckaert • Madame Anny Cailloux • Madame Valérie Cardon de Lichtbuer • Madame Catherine Carniaux • Monsieur Jim Cloos et Madame Véronique Arnault • Mevrouw Chris Cooleman • Monsieur et Madame Jean Courtin • De heer en mevrouw Géry Daeninck • Monsieur et Madame Denis Dalibot • Madame Bernard Darty • Monsieur Jimmy Davignon • De heer en mevrouw Philippe De Baere • De heer Frederic Depoortere en mevrouw Ingrid Rossi • Monsieur Patrick Derom • Madame Louise Descamps • De heer Bernard Dubois • Mevrouw Sylvie Dubois • Madame Dominique Eickhoff • Baron et Baronne William Frère • De heer Frederick Gordts • Comte et Comtesse Bernard de Grunne • Madame Nathalie Guiot • De heer en mevrouw Philippe Haspeslagh - Van den Poel • Madame Susanne Hinrichs et Monsieur Peter Klein • Monsieur Jean-Pierre Hoa • De heer Xavier Hufkens • Madame Bonno H. Hylkema • Madame Fernand Jacquet • Baron Edouard Janssen • Madame Elisabeth Jongen • Monsieur et Madame Jean-Louis Joris • Monsieur et Madame Adnan Kandyoti • Monsieur et Madame Claude Kandyoti •  Monsieur Sander Kashiva • Monsieur Sam Kestens • Monsieur et Madame Klaus Körner • Madame Marleen Lammerant • Monsieur Pierre Lebeau • Baron Andreas de Leenheer ✝ • Monsieur et Madame François Legein • Madame Gérald Leprince Jungbluth • Monsieur Xavier Letizia • De heer en mevrouw Thomas Leysen • Monsieur Bruno van Lierde • Madame Florence Lippens • Monsieur et Madame Clive Llewellyn • Monsieur et Madame Thierry Lorang • Madame Olga Machiels-Osterrieth • De heer Peter Maenhout • De heer en mevrouw Jean-Pierre en Ine Mariën • De heer en mevrouw Frederic Martens • Monsieur Yves-Loïc Martin • Monsieur et Madame Dominique Mathieu-Defforey • Madame Luc Mikolajczak • De heer en mevrouw Frank Monstrey • Madame Philippine de Montalembert • Madame Nelson • Monsieur Laurent Pampfer • Famille Philippson • Monsieur Gérard Philippson • Madame Jean Pelfrène-Piqueray • Madame Marie-Caroline Plaquet • Madame Lucia Recalde Langarica • Madame Hermine Rédélé-Siegrist • Monsieur Bernard Respaut • Madame Fabienne Richard • Madame Elisabetta Righini • Monsieur et Madame Frédéric Samama • Monsieur Grégoire Schöller • Monsieur et Madame Philippe Schöller • Monsieur et Madame Hans C. Schwab • Monsieur et Madame Tommaso Setari • Madame Gaëlle Siegrist-Mendelssohn • Monsieur et Madame Olivier Solanet • Monsieur Eric Speeckaert • Monsieur Jean-Charles Speeckaert • Vicomte Philippe de Spoelberch et Madame Daphné Lippitt • Madame Anne-Véronique Stainier • De heer Karl Stas • Monsieur et Madame Philippe Stoclet • De heer en mevrouw Coen Teulings • Messieurs Oliver Toegemann et Bernard Slegten • Monsieur et Madame Philippe Tournay • Monsieur Jean-Christophe Troussel • Monsieur et Madame Xavier Van Campenhout • Mevrouw Yung Shin Van Der Sype • Mevrouw Barbara Van Der Wee en de heer Paul Lievevrouw • De heer Koen Van Loo • De heer en mevrouw Anton Van Rossum • Monsieur et Madame Guy Viellevigne • De heer Johan Van Wassenhove • Monsieur et Madame Michel Wajs-Goldschmidt • Monsieur et Madame Albert Wastiaux • Monsieur Luc Willame • Monsieur Robert Willocx ✝ • Monsieur et Madame Bernard Woronoff • Monsieur et Madame Jacques Zucker • Zita, maison d'art et d'âme

Bozar Circle

Monsieur et Madame Paul Bosmans • Monsieur et Madame Paul De Groote • De heer Stefaan Sonck Thiebaut • Madame France Soubeyran • De heer en mevrouw Remi en Evelyne Van Den Broeck

Bozar Young Circle

Mademoiselle Floriana André • Docteur Amine Benyakoub • Mevrouw Sofie Bouckenooghe • Monsieur Matteo Cervi • Monsieur Rodolphe Dulait • Monsieur Avi Goldstein • Monsieur Rodolphe Dulait • Monsieur et Madame Melhan-Gam • Dokter Bram Peeters • Monsieur Lucas Van Molle • Monsieur et Madame Clément et Caroline Vey-Werny • Madame Cory Zhang

En onze Leden die anoniem wensen te blijven