Détail du chapiteau d'un colonne du Palais de Beaux-Arts

Het Paleis

Vier facetten van de architectuur

Het Paleis voor Schone Kunsten heeft een geschiedenis van bijna 100 jaar. Het verhaal begon bij de architect Victor Horta, die in 1919 de opdracht in handen kreeg om dit gebouw te ontwerpen. Hij ruilde de kronkelende lijnen van de art nouveau in voor de geometrische vormentaal van de art deco. In zijn memoires noemt hij het Paleis een hoogtepunt in zijn carrière. We vroegen aan drie experten wat de architectuur van dit kunstenhuis nu eigenlijk zo bijzonder maakt.


Uitdagingen

Stéphane Vanreppelen vertelt ons meer over de uitdagingen en moeilijkheden waarmee Victor Horta te maken kreeg toen hij van de stad Brussel de opdracht kreeg om het Paleis voor Schone Kunsten uit te denken.


Licht

Barbara Van der Wee is architect en bouwmeester van het Paleis voor Schone Kunsten. Ze heeft het over hoe Horta op alle mogelijke manieren licht in zijn gebouw heeft binnengebracht om de kunsten extra in de verf te zetten.


Tijdelijkheid

Francis Carpentier werpt een blik op de manier waarop kunstenaars en architecten met het gebouw aan de slag zijn gegaan door de eeuwen heen. Hoe heeft de architectuur van Horta, die zowel een zegen als een grote uitdaging kan zijn, hen geïnspireerd?


Restauratie

Al 15 jaar is Barbara Van der Wee bouwmeester van het Paleis voor Schone Kunsten. Ze heeft de leiding over de restauratiewerken. Hoe pak je zo een groot project aan? En hoe ga je om met onvoorspelbare situaties als een brand?