Slimani + Guez

Writers & Thinkers ’21-’22

Het podium voor lezingen en debatten bij Bozar

Bozar brengt een aantal bijzondere stemmen van de 21e eeuw naar het podium van Writers & Thinkers. Een rijkgevulde reeks lezingen en debatten die je meevoeren in verdiepende discussies op het snijvlak tussen kunst en maatschappij. De belangrijkste schrijvers en denkers van morgen buigen zich over de grote thema’s van vandaag. Van democratie tot diversiteit, tot schoonheid en troost.

Tijdens het voorjaar van 2022 kleurt ons podium blauw-wit-rood. De race naar het Frans presidentschap in april en het Frans voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie zijn de uitgelezen kans voor Bozar om dit seizoen uit te pakken met een hele reeks Franstalige talks. Er zijn ontmoetingen met schrijvers en denkers als Didier Eribon, Constance Debré, Raphaël Glucksmann en Fatou Diome, allen prominente figuren in het publieke debat in Frankrijk. Olivier Guez komt na een succesvolle passage aan de zijde van Leila Slimani terug met Le Grand tour, een zelfportret van Europa door haar schrijvers, waarin hij o.a. de Poolse Agata Tuszyńska en de Nederlander Jan Brokken meebrengt. Ook uit Nederland komen de joods-Nederlandse schrijvers Arnon Grunberg, Marcel Möring en Tobi Lakmaker om te praten over het kosmopoliete van hun literaire identiteit. De Cubaanse dichter Víctor Rodríguez Núñez is te gast op Cubalandz.

Daarnaast zijn er opnieuw debatten die relevante maatschappelijke en artistieke thema's van vandaag aankaarten. Er is ook weer aandacht voor de beste non-fictie van vandaag: De Amerikaanse journalist George Packer komt praten over de democratische uitdagingen van zijn thuisland. En uit Engeland hebben we twee grootheden te gast: classica, BBC-icoon en feministe Mary Beard gaat in gesprek met Thomas Vanderveken en Karen Armstrong zal het hebben over haar jongste boek De heilige natuur. Op Europadag is er een heus programma rond Europa en haar oorlogen naar aanleiding van het Mayday magazine. Ten slotte is er een nieuwe aflevering van het publiekssucces Live Magazine, een verrijkende luisteravond waarin een aantal journalisten via storytelling een tijdschrift tot leven wekken.

Wil je nu al dieper graven? Met onze nieuwe podcastreeks kan je voorbije talks op elk moment van de dag herbeleven.  

Evens Foundation is de geprivilegieerde partner van dit programma.