12

Op het snijpunt van wetenschap, technologie en kunst (STARTS) bloeit de innovatie die nodig is om de sociale, ecologische en economische uitdagingen aan te pakken waar Europa voor staat.
​​​​​​​

De STARTS Prize van Ars Electronica, in samenwerking met BOZAR en de Waag, is een initiatief van de Europese Commissie. In dit opzicht speelt kunst een katalyserende rol, door wetenschappelijke en technologische kennis te verspreiden onder het grote publiek. De prijs bekroont innovatieve projecten: enerzijds een kunstwerk dat het beeld van technologie beïnvloedt, en anderzijds een creatie die vernieuwende samenwerkingsvormen tussen de privésector en de culturele wereld combineert.

Onze tentoonstelling toont de winnaars. Dit jaar gingen de twee hoofdprijzen naar Andrea Ling en Olga Kisseleva. Met Design by Decay, Decay by Design won de Canadese Andrea Ling de prijs in de categorie "Artistic Exploration". Haar werk gaat over het natuurlijke proces van verval als hulpmiddel voor een afvalvrije wereld. In de categorie "Innovatieve samenwerking" won de Russische Olga Kisseleva de prijs voor "EDEN - Éthique - Durable - Écologie – Nature ", die bedreigde boomsoorten gebruikt om niet-menselijke communicatie en netwerken te verkennen.

 

De tentoonstelling spreidt zich dit jaar over drie locaties. Het grootste deel van de expo vindt plaats bij BOZAR zelf, maar daarnaast worden er ook twee werken getoond bij iMAL in Molenbeek. Een aantal kunstwerken ontdek je exclusief online, via de digitale bezoekersgids.

 

Alle evenementen worden covid-proof georganiseerd volgens het protocol voor de cultuursector. Raadpleeg onze COVID-maatregelen om BOZAR in alle veiligheid te bezoeken. Dit project kreeg subsidies van het STARTS initiatief van de European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme onder de Subsidieovereenkomst No 732019.

 

Kunstenaars:​​​​​​​

​​​​​​​300.000 Km/s , Audrey Briot, Telesilla Bristogianni, Paolo Cirio, Kate Crawford, M Eifler, Sabine Engelhardt, Alexandra Daisy Ginsberg, David Quiles Guilló, Dave Hakkens, Hong Kongers (Eric Siu, Joel Kwong) Zoran Srdic Janezic, Vladan Joler, Bjørn Karmann, Olga Kisseleva, Marie-Eve Levasseur, Andrea Ling, Faidra Oikonomopoulou, Karen Palmer, Irakli Sabekia, Robertina Šebjanič, Softmonitor, Gjino Šutić

Wist je dat?

 • Design by Decay, Decay by Design / Andrea Ling (CA) © Andrea Schmaling

  STARTS Prize 2020

  STARTS staat voor Science, Technology en ARTS. Het initiatief van de Europese Commissie wil de samenwerking tussen wetenschap, technologie en kunst aanwakkeren. Het project wordt onder aandacht van het grote publiek gebracht in de vorm van de jaarlijks toegekende STARTS Prize. Dit jaar gaat de "STARTS PRIZE '20 - Grand Prize Artistic Exploration" naar de Canadese architect en installatiekunstenaar Andrea Ling. En de Russische kunstenaar Olga Kisseleva sleept de "STARTS Prize '20 Grand Prize - Innovative Collaboration" in de wacht. Beide kunstenaars kunnen zich verheugen op een STARTS-trofee en 20.000 euro. In het najaar brengt BOZAR LAB de winnaars en andere werken uit het STARTS-netwerk samen in de tentoonstelling STARTS Prize '20: Kunst en Wetenschap. Speculeren over de toekomst.

  — gepubliceerd op
 • Design by Decay, Decay by Design / Andrea Ling (CA) Credit: tom mesic

  Ben jij de eerste Belgische laureaat van de STARTS Prize 2021?

  De prestigieuze STARTS Prize lanceerde recent een nieuwe oproep in het kader van de wedstrijd van 2021. De deadline voor inzendingen was oorspronkelijk 3 maart 2021, maar werd verlengd tot 15 maart. BOZAR wijdt dit najaar een tentoonstelling aan de winnaars.

  lees meer
  — gepubliceerd op

Voorbij