Europese Commissie
STARTS

‘Kunst en technologie: kunnen bedrijven en kunstenaars samen innoveren?’

28 Nov.'20
- 16:00

Bauhaus Europe

In het verlengde van de STARTS Prize ’20 tentoonstelling van dit najaar, biedt BOZAR LAB op zaterdag 28 november, van 16.00 u. tot 17.30 u een webinar aan rond het thema artistieke samenwerking als innovatiemiddel.

 

In haar recente toespraak tot de burgers van de Europese Unie heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula Von der Leyen, gewezen op het belang om de geest van de Bauhaus-beweging nieuw leven in te blazen bij het hervormen van het hedendaagse Europa om de huidige sociaaleconomische en culturele uitdagingen het hoofd te bieden. Interdisciplinaire samenwerkingsverbanden stonden inderdaad centraal in het Bauhaus: kunstenaars, wetenschappers, ingenieurs, architecten werkten op een meer coherente manier samen ten voordele van de innovatie. Vandaag de dag wordt daar duurzame ontwikkeling aan toegevoegd.

 

Hieronder het volled​​​​​​​ige programma.

16h-16h05
Voorwoord door Ruth Reichstein, lid van het Europees Raadgevend Comité van de Europese Commissie voor Green Deal en New European Bauhaus.

 

16h05 – 16h20 u :  
Inleiding door Christophe De Jaeger (artistiek programmeur bij BOZAR LAB) over Bauhaus Europe.

 

16h20 – 16h35 u.: 
We kennen kunstenares en 'verhaalvertelster van de toekomst' Karen Palmer (VK) van haar interactieve kunstwerk Perception iO, te zien bij BOZAR op de STARTS PRIZE 2020-tentoonstelling. Zij bijt de spits af met de lezing The Future Crashes into the Present
Karen Palmer neemt ons mee naar een meer utopische realiteit dan die waarin we vandaag lijken te leven. De implicaties van artificiële intelligentie, netwerken van gelijkgezinden, verscherpt toezicht en onze individuele vrijheid staan op het spel. 
Met haar Hack the Future-workshops bracht ze een grote gemeenschap denkers samen rond de interdisciplinaire benadering van Bauhaus.

 

16h35 – 17h10 u.: 
Daarna volgt een debat met moderator Geraint Wiggins (Vrije Universiteit Brussel) en vijf vertegenwoordigers van innovatiebedrijven. Stefan Grosjean (Smappee – energie-efficiëntie, BE), Alexandra Vanhuyse (Snowball – milieuvriendelijke technologie, BE), Andrew McWilliams (ThoughtWorks – softwareontwikkeling, US), Piet Haerens (HAEDES  creatief advies- en ontwerpbureau voor uitdagingen rond water, BE) en Jonathan Berte (ROBOVISION – deep learning-toepassingen, BE).
In de marge van de STARTS-tentoonstelling, die kunstenaars in contact brengt met wetenschappers, technologen en de industrie, peilen we bij de gastsprekers naar hun kijk op innovatie, creativiteit en de samenwerking met kunstenaars en creatievelingen. 

 

17h10 – 17h30 u.: 
Q & A met het publiek via Zoom chat en Q&A.

Praktisch

Taal

  • Engels

Online event.

​​​​​​​Inschrijving op voorhand vereist. Maximale capaciteit van 100 personen. Je kan je inschrijven via deze link.