‘ARABFUTURISM: BASSEM YOUSRI’

27 Feb. →
3 Maa.'21

FREE ONLINE SCREENING

Bekijk de online screening hier.
Rent > Log in with email > Apply promocode byousri

In het kader van het doorlopende programma Arabfuturism nodigen we deze keer Mariam Mekiwi en Bassem Yousri uit om online hun werk met ons te delen. Charlène Dinhut, kunsttheoreticus en curator bij het Centre Pompidou, gaat in gesprek met Bassem Yousri, en beeldend kunstenaar Els Opsomer praat met Mariam Mekiwi. De films en beide gesprekken zijn 5 dagen lang online te vinden op deze pagina’s: Bassem Yousri en Mariam Mekiwi.

​​​​​​​

The Wardrobe Man, Bassem Yousri (2018, 48’) 
​​​​​​​Bassem Yousri trekt naar West-Jutland, in Denemarken om research te doen naar het leven van de mysterieuze ‘Wardrobe Man’ . Æ Skawmand (Kristian Vandet Jørgensen) was een kluizenaar die van 1917 tot zijn dood in 1956 in een kleerkast woonde aan de oevers van de Oddesund.

Vanuit zijn eigen kleerkast in Cairo doet Yousri het relaas van zijn onderzoek aan zijn vriend Shadi. De film combineert documentair materiaal en archiefmateriaal met fictieve scènes. De grens tussen feit en fictie is vaag. In The Wardrobe Man probeert Yousri de relatie tussen geografie, realiteit, geschiedenis en verbeelding te vatten. 

 

Bassem Yousri werd geboren in 1980 in Algerije en werkt in Caïro. In zijn werk vertrouwt hij op humor als manier in dialoog te treden met uiteenlopend publieken overal ter wereld en om gemeenschappelijke stereotypen en taboes kritisch onder de loep te nemen.

Charlène Dinhut werkt al sinds 2010 voor het Centre Pompidou. Aanvankelijk stond ze in voor de programmatie van het filmfestival Hors Pistes. Tegenwoordig werkt ze samen met een gedreven team aan de lezingencyclus Planetarium, waarin uitdagingen op het vlak van de voorstelling en veranderende perceptie van de ruimte belicht worden. 

2020-2021

ARABFUTURISM 2020-2021

Praktisch

Taal

  • Engels Arabisch
  • Ondertiteling: Engels

The Wardrobe Man (EG/DK, 2018, 48’, digital file) ​​​​​​​

Hoofdpartner

  • Leerstoel Mahmoud Darwish