Leerstoel Mahmoud Darwish

‘ARABFUTURISM: Selected Artworks: Monira Al Qadiri’

19 → 24
Dec.'20

FREE ONLINE SCREENING

Bekijk de videos hier.
​​​​​​​RENT > gebruik de promo code arabfuturism1mal

​​​​​​​De Leerstoel Mahmoud Darwish en Bozar brengen een avond met Monira Al Qadiri. Deze Koeweitse beeldend kunstenares werd geboren in Senegal en opgeleid in Japan, waar ze promoveerde op intermediakunst aan de Tokyo University of the Arts met onderzoek rond de esthetiek van het verdriet in het Midden-Oosten die voortvloeit uit poëzie, muziek, kunst en religieuze praktijken.
​​​​​​​ 
De video Diver (4 min., 2018) vormt een nieuw hoofdstuk in haar aanhoudende zoektocht naar historische banden tussen de werelden voor en na de olie-oorlogen in de Perzische Golf. Honderden jaren lang was de economie van de regio gebaseerd op decoratieve parels. Zo werkte Al Qadiri's eigen grootvader als zanger op een parelvissersboot. De ontdekking van olie in de twintigste eeuw transformeerde de betrokken samenlevingen en dat deel van de geschiedenis werd uitgewist. Op een traditioneel parelduikerslied choreografeert Al Qadiri syncroonzwemmers, glanzend van de parels en de olie. 

Voor Holy Quarter (fragment, 2020) filmde Al Qadiri in Oman, een van de meest uitgebreide sites met meteorietinslagen ter wereld. Het verhaal begint met de Britse ontdekkingsreiziger Harry St. John Philby, die in de jaren 1930 het woestijngebied doorkruiste op zoek naar de ruïnes van een oude stad. In plaats van een Atlantis van de Woestijn vond hij de restanten van wat hij dacht dat een vulkaan was. Het bleek een van de grootste door meteorieten gevormde inslagkraters te zijn.

Na de vertoning praat Nedjma Hadj Benchelabi met Monira Al Qadiri over haar werk en haar huidige activiteiten.

2020-2021

ARABFUTURISM 2020-2021

Praktisch