Association Culturelle Joseph Jacquemotte
KINOLATINO Cine-Club

‘Chileense 11 September’

11 Sept.'23
- 19:00

4 films 50 jaar na de staatsgreep in Chili

Bozar, de culturele vereniging Joseph Jacquemotte en de KINOLATINO Ciné-Club werken mee aan de herdenking van de 50e verjaardag van de militaire en burgerlijke staatsgreep in Chili door films te programmeren van vier filmmakers, die volgens ons de waarden van solidariteit, democratie en humanisme helpen te verheerlijken. 11 september 1973 liet een grote indruk na op een generatie over de hele wereld en maakte de gruwel van het fascisme zichtbaar. Cinema houdt de herinnering levend.

Met een theateroptreden van het collectief LA MICRO

SEPTEMBER 11, Ken Loach (11', 2002, VK)
Een paar jaar na de aanslagen van 11 september 2001 in New York vroeg Arte een aantal filmmakers uit verschillende landen om een kortfilm te maken in verband met 11 september. De Engelse regisseur Ken Loach koos ervoor om de Chileense tragedie op te roepen en had het over een andere 11 september: 11 september 1973, de staatsgreep van Pinochet. Ken Loach was zo slim om een treffende historische parallel te maken en roept op die manier de duistere rol op die de Verenigde Staten hebben gespeeld bij de vestiging van een bloedige dictatuur in Chili, een van de donkerste periodes in de geschiedenis van het land.

SEPTEMBRE CHILIEN, Bruno Muel (39', 1973) - In het Frans, geen ondertitelingen 
 "Ik vernam het nieuws van de staatsgreep op de radio in de ochtend van 12 september 1973 en besloot om in Chili te gaan filmen. Ik belde Théo Robichet, ik was er zeker van dat hij akkoord zou gaan. In die tijd waren we betrokken bij de Groupe Medvedkine, in 1967 in Besançon in het leven geroepen door Chris Marker en voortgezet in Sochaux. Met onze vrienden, arbeiders aan de lopende band bij Peugeot, hadden we het – zoals in alle militante groepen – vaak over Chili. Wat daar gebeurde, lag ons na aan het hart ..." Bruno Muel

HET LEESPLANKJE, Johan van der Keuken (9', 1973)
Op een basisschool in Amsterdam worden in de traditionele leeslessen woorden met plaatjes gecombineerd. De filmmaker put inspiratie uit deze praktijk en vervangt geleidelijk de honingzoete plaatjes van het leesplankje door beelden van de sociale en politieke realiteit.

L'AMBASSADE (Chris Marker (22', 1975) - In het Frans, geen ondertitelingen ​​​​​​​
L'Ambassade is een kortfilm gedraaid met een super 8 mm-camera. Hij toont ons politieke vluchtelingen in gevaar na een fascistische staatsgreep, die hartelijk worden verwelkomd in een ambassade van een onbekend land.

Praktisch

Location

Studio

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Taal

  • Ondertiteling: Frans
  • Originele versie: Engels Frans Spaans Nederlands

Tarieven

Standaard

8 -

< 30 jaar

6 -

Kaart : Verhoogde tegemoetkoming / EU Disability

6 -

Coproductie

Partners

  • Collectif LA MICRO