‘City Talk: Hoe publiek is de publieke ruimte in Brussel?’

14 Sept.'23
- 18:30

Op steeds meer plaatsen wordt de publieke ruimte ingeperkt. Om op een plein te zitten moet je vaak iets consumeren op een terras. Soms worden pleinen afgesloten voor private evenementen. Sommige straten zijn niet toegankelijk waardoor gated communities ontstaan. Het aantal privé-zwembaden staat in schril contrast met het aantal publieke plekken waar je kunt zwemmen. En ondertussen is er steeds meer onbenutte ruimte die schreeuwt om gebruikt te worden, door daklozen, jonge gezinnen, maar ook door kunstenaars bijvoorbeeld. 
Bozar opent zijn dakterras om het een hele zomer lang aan de Brusselaars te geven. Dat is een goede gelegenheid om dieper in te gaan op dit thema. Het debat over publieke ruimte past in een ruimere context over commons en de rol van burgers en overheid in het aanbieden van gemeenschapsvoorzieningen.
Bozar nodigt een aantal deskundige sprekers uit voor een panelgesprek.

 

Pascal Gielen is schrijver en gewoon hoogleraar cultuursociologie, verbonden aan het Antwerp Research Institute for the Arts (ARIA) van de Universiteit Antwerpen. Hij leidt er het Culture Commons Quest Office (CCQO). Hij schreef verschillende boeken over cultuur, politiek, commons en civiele actie.
Paul Steinbrück is architect, activist en specialist in waterrecreatie en stedelijke transformatie. Hij is de drijvende kracht achter Pool is Cool. Het is hun missie alle Brusselaars de kans te geven om in openlucht te zwemmen. In 2017 opende Pool is Cool een tijdelijk openluchtzwembad naast het Paleis voor Schone Kunsten. Sindsdien is er veel gebeurd.
Bie Vancraeynest is coördinator van Vzw Toestand, een organisatie die leegstaande of vergeten gebouwen reactiveert tot tijdelijke en autonome socioculturele centra. Eerder was ze coördinator van kunstenfestival Enter Brussel 2018.
Yannick Roels is directeur van Cultureghem “een plek van opportuniteiten, waar de projecten bloeien op een creatieve manier, en waar we de meerwaarde van iedereen zien.” Hun doel is ontwikkelen, inspireren en co-creëren met zoveel mogelijk mensen in Brussel. En zo verbinding maken en wederzijdse solidariteit faciliteren in de straten van Brussel.
Moderator: Karl van den Broeck (Bozar)

 

Je hoeft je voor deze activiteit niet te registreren.

Lezingen & Debatten

Workshops

Met kinderen en jongeren

2022-2023

Bozar. On Top of That.

Praktisch

Location

Rooftop

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Taal

  • Engels

Je hoeft je voor deze activiteit niet te registreren.