‘DAENS - Stijn Coninx’

11 Sept.'20
- 20:30

In aanwezigheid van de regisseur

Houd er rekening mee dat tickets die niet uiterlijk 10 minuten voor aanvang van de vertoning opgehaald zijn, weer ter beschikking komen bij de ingang. Er zal een wachtlijst zijn voor mensen die zonder registratie op de avond zelf aanwezig zijn.

​​​​​​​Daens verhaalt de strijd van de progressieve priester Adolf Daens tegen de gevaarlijke werkomstandigheden, kinderarbeid en lage lonen aan het eind van de 19de eeuw in de textielfabrieken van Aalst. Verontwaardigd omdat de katholieke politici laten betijen én omdat hij niet wil dat de arbeide rs in de handen van de goddeloze socialisten zouden vallen, begint Adolf Daens de Christene Volkspartij waarmee hij de regerende Katholieke Partij zal counteren. 

De restauratie- en bewaring van de film werden door het Koninklijk Belgisch Filmarchief (Cinematek) uitgevoerd met eigen uitrusting. Het originele beeldnegatief en de optische geluidsnegatieven werden digitaal gerestaureerd. Het volledige restauratieproces en de color grading werden uitgevoerd in nauwe samenwerking met regisseur Stijn Coninx.  

Stijn Coninx bracht in 1987 zijn eerste langspeelfilm uit. Hij is de veelgewaardeerde assistent-regisseur geweest van onder meer Roland Verhavert en Dominique Deruddere. Deze biopic van de rebellerende priester Daens leverde hem, als eerste Vlaamse film, een Oscarnominatie op voor Beste niet-Engelstalige film. Zijn meest recente film is Niet schieten, over de Bende van Nijvel. Stijn Coninx is daarnaast hoofd van de vakgroep film aan het RITCS. 

Op de dag van het event zelf kijken we of de huidige situatie en maatregelen het al dan niet toelaten het event te laten doorgaan. In geval van annulatie, wordt iedereen die ingeschreven is meteen verwittigd.

Praktisch

Location

BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten

Taal

  • Nederlands
  • Ondertiteling: Frans Nederlands

Alle evenementen worden covid-proof georganiseerd volgens het protocol voor de cultuursector. Raadpleeg onze COVID-maatregelen om BOZAR in alle veiligheid te bezoeken.
​​​​​​​
Een comfortabel deken of een kussen meenemen om warm te blijven wordt aangeraden. De avonden kunnen hier fris zijn. Door de huidige covid-19 situatie kunnen we dit helaas niet zelf verzorgen.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​