Coopération Education Culture asbl - CEC
Leerstoel Mahmoud Darwish

‘Écrire la vie sexuelle des autres’

16 Okt.'19
- 20:00

Monique Ilboudo, Mohamed Mbougar Sarr & Abdellah Taïa

Voor de LGBTQ-gemeenschap in Afrika is extreem geweld een dagelijkse realiteit: vernedering, fysieke agressie, moord… Meer dan dertig Afrikaanse landen hebben repressieve wetten tegen hen. Ondanks de heropleving van extremistische overtuigingen, zijn er ook stemmen die opkomen voor het respect en de bescherming van de rechten van seksuele minderheden. Via de literatuur proberen ook schrijvers deze taboes te doorbreken. Ze stellen de complexiteit ervan in vraag en behandelen kwesties als traditie en religie, maar ook censuur en hun lezerspubliek.

Monique Ilboudo (Burkina Faso, 1959) staat bekend als een pen zonder taboes. Ze behandelt onderwerpen als incest, het huwelijk en homoseksualiteit in Afrikaanse samenlevingen. Si loin de ma vie (2018) vertelt het verhaal van een Afrikaanse migrant die naar Europa komt.
Mohamed Mbougar Sarr (Senegal, 1990) is een jonge belofte van de Franstalige literatuur dankzij zijn roman De purs hommes (2018). Hij veroordeelt religieus fundamentalisme en portretteert personages die moeten opboksen tegen geweld en homofobie.
​​​​​​​Abdellah Taïa werd in 1973 geboren in het Marokkaanse Rabat. Hij was de eerste Arabische schrijver/regisseur die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit. Bij de Franse uitgeverij Seuil verschenen al acht van zijn romans in het Frans, die naar heel wat talen werden vertaald. Zijn roman Le jour du Roi werd in 2010 bekroond met de Franse Prix de Flore. Zijn eerste film, L'armée du salut, is een verfilming van zijn gelijknamige roman.

Het gesprek wordt gemodereerd door journaliste Françoise Nice.

Praktisch

Location

Zaal M

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Taal

  • Frans